Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Per E Müller

Velg forbokstav på

Per Müller har deltatt på en rekke plater, vært en aktiv storbandvokalist og medvirket i festivaler og på opera-scenen. Hans eneste solo-LP er ''Du gjør livet til en sang'' (1970)
Per Müller har deltatt på en rekke plater, vært en aktiv storbandvokalist og medvirket i festivaler og på opera-scenen. Hans eneste solo-LP er ''Du gjør livet til en sang'' (1970)


04.09.1932 -


Per Ewald Müller, sanger, f. 04.09.1932 i Hamburg. Müller er oppvokst i München, der hans norske mor og tyske far var sangere ved Münchener Staatsoper. Han er bosatt i Norge fra 1946. Hans første plateinnspilling, «Hør min sang, Violetta»/«Den ene hvit, den andre rød» (1955) med Frank Cooks orkester, ble fulgt at to utgivelser til de følgende par årene.

Müller ble landskjent som vokalist med Pete Browns orkester på Norgesturné med Rolf Kirkvaag i 1958. I 1959–65 var han vokalist med orkestret på Regnbuen i Oslo, og konferansier for floorshowet og programmet i nattklubben Telle. Siden ble sangen hobby, og yrkeskarrieren var som seniorkonsulent i salgsavdelingen i et teknisk fagblad. I 1969 deltok han i Melodi Grand Prix med Dag Kristoffersen/Gunnar Kaspersens «Den flyvende hollender», en kraftfull og populær radioslager som stikker seg positivt ut i den norske Grand Prix-floraen.

I årene etter utga han en håndfull singler hos Arne Bendiksen, norske versjoner av samtidige svenske eller internasjonale slagere, delvis samlet på LP-platen Du gjør livet til en sang (1970). I 1970 deltok han også på en plate med sjømannssanger, og medvirket på hele 17 av Svensktoppar-platene i 1969–77.

Müller er klassisk utdannet, og operadebuterte i 1963 som Kezal i Den solgte brud på Den Norske Opera. Etter klassisk debutkonsert i Universitetets Aula tidlig på 70-tallet, har han gjestet operaen som munken i Don Carlos, og i uroppføringen av Oddvar S. Kvams Den 13. timen. Fem ganger deltok han i den internasjonale Nord-Ring-festivalen (radioens Montreux), der han fikk «Performers Price» i 1982. Han har opptrådt i BBC, i nederlandsk og tysk TV og radio, og har vært solist med flere store tyske underholdningsorkestre. Han representerte Tyskland ved musikkfestivalen i Ljubljana tidlig på 80-tallet.

Han fortsatte å være aktiv storbandvokalist, og har ofte sunget på Slottet ved gallamiddager. På 90-tallet deltok han på enkelte plateutgivelser med sanger fra Frank Sinatras repertoar. Helt fra 50-tallet har han ofte sunget med Kringkastingsorkestret, mest i radio, men også på TV.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.