Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Per Asplin

Velg forbokstav på

10.08.1928 - 19.10.1996


En av de største suksessene på plate for barn i Norge på 60-tallet var Asplins'' Hei-alle barn! ''(1963)
En av de største suksessene på plate for barn i Norge på 60-tallet var Asplins'' Hei-alle barn! ''(1963)


Per Asplin var en internasjonal artist, med opptredener over hele verden. ''Reisen til Amerika'' fra 1984 handler om utvandrerbarna
Per Asplin var en internasjonal artist, med opptredener over hele verden. ''Reisen til Amerika'' fra 1984 handler om utvandrerbarna


For mange hører Per Asplins ''Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg'' (1969) med til julen
For mange hører Per Asplins ''Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg'' (1969) med til julen


Per Wilhelm Asplin, sanger, skuespiller, pianist, komponist og dramatiker, 10.08.1928–19.10.1996, født i Tønsberg. Han debuterte i 1942 som sanger i Tromsø Domkirke, og i 1948 som jazzmusiker i Oslo med eget orkester, med bl.a. Sølvi Wang og Mikkel Flagstad. Hans første soloplate var «Min gutt»/«Lathans» (1952). Samme år spilte han inn sine egne «Abu-cabu-co»/«Swing It, Metronom» og «Holme-Holmestrand»/«Ditt og datt og dott».

I 1956 utga han «Ain’t Misbehavin’»/«School Days» (RCA), som han også sang i filmen Gylne Ungdom. Andre populære innspillinger er «Luta lat» (1953), «Hei hå, nå er det jul igjen» (1954), og den største slageren, Alf Prøysens tekst til Olle Adolphsons «En glad calypso om våren» (1959). Han spilte også inn duetter med Nora Brockstedt og Sølvi Wang.

Den første delen av karrieren var Asplin likevel først og fremst medlem i The Monn Keys (1951–64). Med dem var han med i militærfarsene Operasjon Løvsprett (1962) og Operasjon Sjøsprøyt( 1964), der han var kjæresten til Wenche Myhre, noe han også var i Hjelp – vi får leilighet (1965). Han var også aktiv som revyskuespiller fra 1954 (Kjør Storgata på Chat Noir), både i Norge og i Danmark. Han medvirket i den norske (1963) og i den danske (1970) oppsetningen av musikalen The Fantasticks, og var den første norske Tony, mot Anne Nyborg, i West Side Story (Det Norske Teatret, 1965).

I 1971 spilte han mot Kirsti Sparboe i hippie-musikalen etter Shakespeares To muntre herrer fra Verona på Oslo Nye Teater. Som solo-entertainer til eget pianoakkompagnement opptrådte han over hele Skandinavia, i England og i USA. Han turnerte med Alice Babs og Svend Asmussen, og hadde hovedroller i de danske musikalfilmene Et døgn uden løgn (1963) og Blåjackor (co-prod. med Sverige). Han spilte inn to riktig sofistikerte LP-plater med storband, Go­ Go Around The World og Sommer i Tønsberg, som inneholder sommerklassikeren «En sommervind».

Både som musiker og sanger var han sterkt jazzpåvirket, og en av svært få norske mannlige sangere som har våget seg på improvisert scat-sang. Både på scene og på plate var han preget av gjennomført musikalitet, i tillegg til en utrolig, til tider nesten litt voldsom energi, som ga ham betegnelsen Nordens Danny Kaye.

Per Asplin tok eksamen som musikklærer ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1952, og arbeidet alltid med musikk og teater for barn. Han var med på mange av de tidlige innspillingene av Thorbjørn Egners sanger, og på urfremføringen av Folk og røvere i Kardemomme by (Nationaltheatret, 1956). Han er både Trikkeføreren og Barbereren på den Spellmannprisbelønte plateversjonen fra 1977.

I 1958–1963 spilte han inn barneplatene Jule­kos, Gøy med Per Asplin og Hei – alle barn!, som alle har fått klassikerstatus, og har vært nesten uavbrutt i handelen siden. Barnemusikalen Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg ble urfremført på TV i 1969, og sendt i reprise utallige ganger. Fra 1987 hadde han årlig regien og hovedrollen som Onkel Per på Oslo Konserthus og på turné i flere større byer. Etter hans død har familien fortsatt den årlige juleturneen, etter hvert en fast juletradisjon rundt om i landet. I ettertid står nok denne som hans viktigste musikalske bidrag.

Fra 1975 arbeidet han også med eventyrkonseptet Jeg fant, jeg fant, basert på Asbjørnsen og Moe, mens LP-platen Reisen til Amerika er en musikalsk fremstilling for barn av den norske utvandringen. Med datteren Caroline var han med på Den Norske OL-komiteens presentasjonspakke i Lausanne (1985), og de representerte også Norge ved Frihetsstatuens 100-årsjubileum i New York (1986).

Caroline har alltid vært aktiv som sanger og musiker, og ga ut de egenkomponerte CDene Compas­ sion (1992) og Talk With Eve (1996) før hun valgte å søke lykken i USA. Som artist debuterte hun som Caroline Asplin, men bruker etter inngått partnerskap sin kones etternavn, Waters.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.