Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Oriental Sunshine

Velg forbokstav på

1969 - 1971

Akustisk trio fra Bergen, bestående av Nina Johansen fra Skien (vokal, akustisk gitar), Rune Walle (sitar, vokal) fra Bergen og Satnam Singh (fløyter, sarod).

Opprinnelig var de en duo bestående av Johansen og Walle, som hadde møttes på Manger Folkehøgskole i 1968. De hadde en felles interesse for britisk og amerikansk folkemusikkinspirert rock, bl.a. Incredible String Band, Fairport Convention, Jefferson Airplane og Joan Baez, samt Østens religioner. Alt dette ga inspirasjon til musikken som Oriental Sunshine fremførte. Singh ble innlemmet i løpet av høsten 1969 og ga trioen en viss etnisk troverdighet.

Johansen laget mye av materialet, men det var en komposisjon av Hans Jørgen Høinæs (Moon Spinners) som sørget for gruppens gjennombrudd. På tampen av 1969 meldte gruppen seg på Talent 69, arrangert av NRK, og med sangen «Mother Nature» gikk de av med seieren. Singlen ble utgitt like før jul i 1969, og albumet Dedicated To The Bird We Love ble innspilt året etter med Mikkel Aas som produsent. I studio ble trioen forsterket med Helge Grøslie (orgel), Sture Janson (bass) og Espen Rud (trommer).

Før albumet kom ut, var medlemmene gått hver til sitt: Johansen forlot musikkbransjen og ble lærer. Walle startet Hole In The Wall, og var senere med i grupper som Saft, Flying Norwegians og amerikanske Ozark Mountain Daredevils. Singh fikk ikke oppholdstillatelse i Norge, og dro i stedet til Danmark hvor han ble jurist.

De to første LP-utgavene av albumet er i dag samleobjekter, men det ble reutgitt i 1991 på CD, og i 2006 på CD og LP. I 2011 gjorde The Last Hurrah!! – det nye bandet til HP Gundersen – en versjon av «Mother Nature» på sitt kritikerbejublede debutalbum Spiritual Non-Believers.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.