Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Olav Stedje

Velg forbokstav på

Stedje ''(1982) het Olav Stedjes tredje album med radio-hiten «Spelemann»''
Stedje ''(1982) het Olav Stedjes tredje album med radio-hiten «Spelemann»''


Olav Stedje'' ''laget ''Ei gåve til deg'' i 1990 med hjelp fra et stort antall av Norges beste musikere, som Per Kolstad, Bruce Rasmussen, Bugge Wesseltoft, Elisabeth Moberg og Rita Eriksen
Olav Stedje'' ''laget ''Ei gåve til deg'' i 1990 med hjelp fra et stort antall av Norges beste musikere, som Per Kolstad, Bruce Rasmussen, Bugge Wesseltoft, Elisabeth Moberg og Rita Eriksen


08.06.1953 -


Olav Eriksson Stedje, vokalist, gitarist og tekstforfatter, f. 08.06.1953 i Sogndal.

Med sin behagelige stemme og ufravikelige holdning til å synge på nynorsk, har Olav Stedje markert seg som en meget stilsikker popsanger. Han er for mange selve definisjonen på norsk softrock, popularisert i USA av bl.a. James Taylor og Bread. Stedje kan også skryte av å ha en av popbransjens flotteste barter, og nok selvironi til å synge om det.

Olav Stedje startet sin karriere i hjembygda i lokale danseband, og var innom bl.a. Compact og Ole Brums Orkester (1977-albumet Heime igjen) før han platedebuterte som soloartist i 1981. Med Svein Dag Hauge som produsent, gitarist og hovedkomponist, ble Ta meg med årets mest populære debutplate. Blant sangene var «Vi vandrar saman» og «Når ho er hjå meg», og orkesteret bak Stedje besto av medlemmer fra Lava: Geir Langslet, Marius Müller, Rolf Graf og Per Hillestad. Stilmessig kunne musikken defineres som amerikansk vestkystrock med nynorske tekster. Albumet ble nominert til Spellemannprisen.

Stedje oppnådde stor popularitet med sin første LP, som lå 27 uker på VG-lista, og oppskriften ble naturlig nok gjentatt på plate nummer to. Lava var nå utvidet med Sigurd Køhn og Per Kolstad, og blant sangene var de nye favorittene «Spelemann» og «Syng meg heim». Suksessen fortsatte med Tredje Stedje (1982), der Randi Hansen deltok og «Eventyr» var blant sangene. 1983 åpnet med at Stedje mottok Spellemannprisen for sin tredje plate, og fortsatte med hans første deltakelse i Melodi Grand Prix, der han sang et bidrag kalt «Melodi». Året ble avsluttet med juleplaten Stille natt, laget sammen med Randi Hansen.

Stedje deltok på to nye plateprosjekter i 1984. Rocken Bom var en barneplate med forskjellige artister, mens Silje var hans fjerde soloplate med Svein Dag Hauge som produsent. Musikerne var de samme som før, men lydbildet var markert mer moderne. Da platekjøperne var mer reserverte enn normalt, fant Stedje ut at litt forandring måtte til. Han kontaktet Jonas Fjeld, som sa ja og startet det nye samarbeidet med å skrive sangen «Nattergal». Denne fremførte Stedje i duett med Mia Gundersen i Melodi Grand Prix 1985.

Året etter kom LPen Når sola renn, der Jonas Fjeld overtok rollen til Svein Dag Hauge som produsent, gitarist og låtskriver. Platen inneholdt en av de sangene som kommer til å følge Stedje livet ut: «Ein nordmann sin draum» – opprinnelig utgitt som «An American Dream» med det amerikanske countrybandet Nitty Gritty Dirt Band, men udødeliggjort for tusenvis av nordmenn av Olav Stedje. Et stjernelag av norske musikere deltok i studio, blant dem Bent Bredesen, Hilde Heltberg og Øystein Sunde.

Til sin tredje opptreden i Melodi Grand Prix (1987) tok Stedje skrittet ut og sang om seg selv – eller rettere sagt, om barten sin. Teksten til «Snurra på barten» var skrevet av forfatteren Ingvar Moe, mens melodien var signert Jonas Fjeld. Den samme Fjeld var på plass da Spellemannpris-nominerte Eg kjem likevel ble innspilt senere samme år. Inkludert på platen var en av hans mest personlige sanger, «Eg må heim».

Deretter fulgte en tre år lang platepause. I denne perioden turnerte Stedje mye sammen med Rolf Graf og Egil Eldøen i en akustisk trio som i pressen ble omtalt som Norges svar på Crosby, Stills & Nash. Trioen hadde planer om å lage plate sammen, men dessverre fikk de aldri summet seg til å gjøre det. Etter Ei gåve til deg (1990) trakk Olav Stedje seg mer eller mindre tilbake som plateartist. Men i 1991 fikk han sin første singlehit med «Stao no pao», som var en supportersang for Sogndals fotballag. Han ble gjenforent med produsent Svein Dag Hauge på albumet Bot og bedring i 1995, men med unntak av en samleplate i 1998 var det usedvanlig stille fra Stedje frem til 2004.

Da dukket han omsider opp igjen, i skjønn duett med Mia Gundersen på «Eg trudde englane fanst». Duetten var et av høydepunktene på hyllestalbumet En annen dans, utgitt i anledning 40-årsjubileet til Ole Ivars. I februar 2006 ga Stedje ut singlen «Venner (Vi vandrar saman)» – en duett med rapperen Knut Brekken, produsert av Agen’da. Med albumet Ikkje utan deg (2010) var han tilbake på VG-lista (38. plass).

På flere av Olav Stedjes LPer står det en klar melding til landets politikere i form av setningen «Måtte vi få pol i Sogn & Fjordane». For øvrig hadde Stedje lenge en av landets mest aktive og hengivne fanklubber. På klubbens nettside kunne man finne det aller meste – til og med hvilken dato Stedje anla bart.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.