Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Oddvar Nygaard

Velg forbokstav på

Oddvar Nygaards siste LP ble spilt inn i februar 1985, tre måneder før han døde. Håkon Nilsen, Sven Nyhus og Jan Erik Kongshaug deltok på innspillingen
Oddvar Nygaards siste LP ble spilt inn i februar 1985, tre måneder før han døde. Håkon Nilsen, Sven Nyhus og Jan Erik Kongshaug deltok på innspillingen


23.07.1919 - 21.04.1985


Trekkspiller, 23.07.1919–21.04.1985, født på Hundorp i Sør-Fron. Allerede i femårsalderen fikk han sitt første instrument, en torader, og året etter et fireraders spill. Før han var ferdig med skolen, hadde han fast engasjement som dansemusiker i bygda.

En av læremestrene til Nygaard var trekkspillnestoren Ottar E. Akre, en annen Olav Knudsen. Nygaard opptrådte i radioen første gang i 1938, og ble en av våre mest kjente og profilerte gammeldansmusikere i flere tiår. Det skulle snart vise seg at han hadde mye å tilføre gammeldansmusikken, bl.a. sammen med Ola Opheim fra Vågå, som spilte fele, og som han startet et samarbeid med i 1959. Samspillet mellom «Nygaarden og Uppheimen» ble en kjempesuksess, og folk strømmet til for å høre.

Oddvar Nygaards kvartett ble dannet, og i 1963 gikk de i studio for å spille inn sin første plate: en single med Nygaards komposisjon «Dølagubben» på den ene siden. Med i kvartetten var foruten Nygaard, Ola Opheim på fele, Finn Westbye på gitar og Håkon Nilsen på bass. Også andre musikere var med, bl.a. Rolf Syversen på trekkspill og Tore Løvgren på gitar.

Nygaard var i løpet av sin karriere med på flere hundre grammofoninnspillinger i tillegg til en rekke radio-og TV-opptredener. Platedebuten skal ha vært en soloinnspilling av «Villrosa» i 1942. I perioden 1964–85 spilte han inn 24 LPer med ca. 340 melodier sammen med orkestret sitt. Hans største suksess var LPen Dans i dalom, som nådde 16. plass på VG-lista i 1967. Nygaard gjorde også innspillinger med populære musikere som Ottar E. Akre, Oscar Skau og Sven Nyhus. Vokalister på enkelte plateutgivelser var bl.a. Ole Ellefsæter (1966) og Børt Erik Thoresen (1968).

Nygaard mottok Spellemannprisen i 1973. Det ble ca. 170 komposisjoner, som inkluderte vals, polka, springar, masurka, galopp og reinlender. Runddansmusikken var altså godt representert. Også en lang rekke tradisjonsmelodier fikk nytt arrangement av Oddvar Nygaard, og ble innspilt på plate. Blant hans mange komposisjoner kan nevnes «Vals te’ tusen», «Gode glade minner», «Ekte døl», «Huldreslåtten», «50-årsdagen», «Så sveittin hølja», «Villrosa» og «Storjutul’n».

Rasmus Stauri, i samarbeid med EMI, ga i 1995 ut Spelemannsliv – en samle-CD med Oddvar Nygaards musikk. I 2007 kom EMI med Oddvar Nygaards kvartett-CDen Sus i serken. Nygaards musikalske arv er videreført av barnebarnet Anne Kristin Stakston. I 2002 ga hun ut CDen Arv på eget selskap, 15 viser fra Gudbrandsdalen med nær tilknytning til bestefaren.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.