Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Odd Nordstoga

Velg forbokstav på

Odd Nordstogas store gjennom­brudd kom med albumet ''Luring'' (2004), som solgte over 150''?''000 eksemplarer og ga Nordstoga to Spellemannpriser
Odd Nordstogas store gjennom­brudd kom med albumet ''Luring'' (2004), som solgte over 150 000 eksemplarer og ga Nordstoga to Spellemannpriser


10.12.1972 -


Vokalist (visesanger og kvedar), komponist og multiinstrumentalist, f. 10.12.1972 i Vinje i Telemark.

Odd Nordstoga er en meget allsidig og talentfull utøver, en artist som i løpet av noen få år også har markert seg som en av de mest populære i landet. Nordstogas styrke ligger i hans allsidige folkelighet, og hans evne til å koble det moderne med det tradisjonelle. Odd Nordstoga er oppvokst i en familie der alle synger og spiller ett eller flere instrumenter (hans storebror er Aasmund Nordstoga). Han begynte å markere seg under et studieopphold i Bergen tidlig på 90-tallet. Der spilte han bl.a. med et band kalt Det Norske, som presenterte norsk folkemusikk fremført på moderne instrumenter.

Han var så vidt innom et countryrockband før han i Bergen startet visepopbandet Something Odd i januar 1996. Med denne gruppen laget han to album (Something Odd i 1996, Solreveni 1998), og fikk en radioslager med «Foggel i karmen». Parallelt med dette var han med å starte folkemusikkensemblet Blåmann Blåmann sammen med Lars Underdal, Silje Hegg og Asgaut Bakken. De ga ut et selvtitulert album på Grappa i 2001. Et annet samarbeid, med Eduardo Andersen fra Unge Frustrerte Menn, resulterte i en vellykket kabaret om menn: Kjærlighet er best på pinne.

Nordstoga fremsto som soloartist på albumet Nordstoga i 2000. Her kom hans vakre melodier, lyriske tekster og sterke vokal for alvor frem, gjennom et musikalsk uttrykk som ingen klarte å båssette. Dette var nytt, samtidig som det var kjent. Det var iørefallende, men også uforutsigbart. Og bak det hele sto en artist som var både odelsgutt og asfaltcowboy, og som på selvsikkert vis representerte «den siste generasjon som lengter hjem». For sangen «Bie på deg» ble han tildelt Edvardprisen.

Sammen med Øyonn Groven Myhren laget Nordstoga musikk til Aslaug Vaas diktsyklus Nivelkinn i 2001. Samme år ble verket fremført på Telemarksfestivalen, og året etter ble det utgitt på plate. Musikken var forankret i norsk folkemusikk, med elementer fra Balkan og Amerika. Selve handlingen i syklusen er et trekantdrama, med en fjerdepart luskende i kulissene. Albumet ble tildelt Spellemannprisen. Nordstoga ble ytterligere kjent for sin tittelsang til Herborg Kråkeviks suksessforestilling Eg og Edith (2002).

Det store gjennombruddet til Odd Nordstoga kom i 2004 med albumet Luring, som solgte mye, mye mer enn artisten var forberedt på – over 150 000 eksemplarer. Låten om grisen som står og hyler, «Kveldssong for deg og meg», ble en kjempehit. Her hadde Nordstoga satt melodi til et dikt fra 1985 av Ragnar Hovland. Fra nå av var Kåre Chr. Vestrheim hans faste produsent. For året 2004 ble Nordstoga tildelt både Prøysenprisen, Ole Vigprisen og to Spellemannpriser: Årets spellemann og Årets mannlige artist.

Den Spellemann-nominerte oppfølgeren Heim te mor (2006) ga ham en stor hit med tittelsangen (5. plass på VG-lista). Nominasjon ble det også på det mindre kommersielle albumet Pilegrim (2008), som inneholder Topp 20-hiten «Min eigen song». Tekstene til Ragnar Hovland og Stein Versto handlet hovedsakelig om pilegrimsvandring, og Nordstoga ble kompet av jazzmusikere som Ståle Storløkken og Arve Henriksen. Juleplaten til Sissel (Sissel Kyrkjebø) og Odd, Strålande jul (2009), var en stor kritiker-og salgssuksess, anført av hitsinglen «Upp gledjest alle, gledjest no».

November kom i november 2010 og fikk tre Spellemann-nominasjoner: Årets tekstforfatter, populærkomponist og mannlige artist. Odd Nordstoga har skrevet musikk til flere TV-serier for barn, bl.a. Linus i svingen (2004), Jul i svingen (2006) og Vaffelhjarte (2011), som var basert på Maria Parrs populære bok. Han var inspirert av Vaffelhjarte på albumet Bestevenn (2011), som fikk to Spellemann-nominasjoner: Årets tekstforfatter og mannlige artist. Tittelsangen ble en Topp 20-hit.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.