Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Nordre Sving

Velg forbokstav på

På den første LP-en til Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester, ''Spelle litt for galleri'' (1970), handlet det mye om sport
På den første LP-en til Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester, ''Spelle litt for galleri'' (1970), handlet det mye om sport

1962 -

Danseband fra Oppsal i Oslo, dannet 1962 som The Buccaneers. Nordre Sving er sannsynligvis det orkestret i Norge som best har klart å koble musikk med sport, gjennom en rekke hyllester til de fleste sportsgrener som nordmenn har et forhold til. Med sine røtter på Kampen og Vålerenga har de i en mannsalder vært lyrisk patriotiske til sin hjemby, samtidig som de har spilt seg fra Longyearbyen i nord til Ålborg i sør, fra Minneapolis i vest til Moskva i øst.

Kolbjørn Hagen (trommer, vokal) er den eneste som har vært med siden starten. Bjørn Langli (vokal, gitar) var en av de kreative drivkreftene frem til midten av 80-tallet. Andre viktige medlemmer har vært Jan Rudolf Pettersen (bass, piano, vokal), Harald Meland (gitar, vokal), Terje Lia (keyboards, vokal), Ivar Eriksen (bass, vokal), Erik Fagerhøi (bass fra 1976; eks The Cool Cats) og Birger Dahlmann (gitar, vokal; eks Dobbelt Opp).

De var fire skolegutter fra Teisen gymnas som startet shadowsbandet The Buccaneers, og inspirert av Beatles og Gals & Pals begynte de også å synge. The Buccaneers ble i 1969 engasjert av plateprodusent Arve Sigvaldsen til å spille inn «Bislet Special» under navnet Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester. Sangen var hentet fra den britiske gruppen The Scaffold, og het opprinnelig «Lily The Pink». Omtrent samtidig som Nordre Sving spilte inn Terje Mosnes’ norske tekst – en hyllest til norsk skøytesport generelt og Bislet Stadion spesielt – kom Gluntan på banen med samme melodi, som «Dr. E. Vang» med norsk tekst av Fredrik Friis! Begge platene lå høyt på de norske hitlistene i februar 1969.

Buccaneers hadde for øvrig en hit på Ti i skuddet senere i 1969 med «Heia Norge». Arve Sigvaldsen var også produsent for albumet Spelle litt for galleri (1970), der Nordre Sving blandet sportslige hyllester til skøyteløpere og fotballspillere med norske versjoner av aktuelle poplåter, blant dem «Venus» og «Ob-la-di, Ob-la-da». Inkludert var også «En slant til trikken hjem», som ble en ny suksess. Gruppen ble hyret av Sigvaldsen til å være husorkester på flere av platene i Treff-serien, men fra midten av 70-tallet satset de bare på egne utgivelser.

Nordre Sving var svært aktive på platefronten i tiåret 1972–82, da de ga ut ti LPer og deltok på noen samleplater. De fleste hadde samme oppskrift som debuten: utenlandske slagere tilsatt norske tekster, samt et knippe egenkomponerte låter. Henning Fries var gjestevokalist på albumet På krøttersti og kjerrevei (1979), og han vendte tilbake 20 år senere som fast medlem av gruppen etter å ha toppet Norsktoppen på egenhånd i 1983 med «Legg et stykke ved til på peisen». Filler og fjas (1980) var en barneplate laget i samarbeid med Vibeke Sæther, mens 20 års jubileumsfest (1982) var en spesiell samleplate, der 34 innspillinger ble inkludert i forkortede versjoner. Bjørge Lillelien fungerte som toastmaster mellom låtene.

Nordre Sving besto av Hagen, Meland, Lia, Pettersen og Fries på Livets glade gutter (1999), som ble nominert til Spellemannprisen.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.