Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Nils Bech

Velg forbokstav på


1981 -

Vokalist, komponist, danser og performancekunstner, f. 08.04.1981 i Hønefoss, oppvokst på Vikersund. Nils Bech sang i det lokale Ten Sing-koret og drømte om å bli operasanger som voksen. Men som 20-åring la han klassisk sang på hylla og begynte med mer eksperimentell popmusikk.

I Oslo var han vokalist i elektronikabandet Snuten, som ble dannet i 2003 og ellers besto av Kong Sverre (Sverre Thorstensen; keyboards, vokal), Martin Bjørnersen (perkusjon, vokal; eks-Ellers Det) og Ivar Winther (gitar; eks-Piledriver). På C+C Records ga de ut albumene Welcome To The Jungle (2003), We Are The Future (2004) og We Never Learn (2006). Førstnevnte ble nominert til Spellemannprisen. Samtidig med Snuten sang Nils Bech i rockebandet Point Shirley, som spilte dansbar postpønk.

Solokarrieren begynte med Look Back (2010), som var et samarbeid med jazzsaksofonisten og produsenten Bendik Giske. Soundet var preget av hans sårbare og fleksible vokal, fengende synthpoplåter og personlige tekster, framført på et gebrokkent engelsk som bidro til å gi Bech et særegent musikalsk uttrykk. Blant gjestemusikerne var fiolinistene og bratsjistene Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv.

Han fikk enda bedre kritikk for oppfølgeren Look Inside (2012), som hadde strykerarrangementer ved Moe og ble produsert av Ost & Kjex. Albumet fortalte en historie fra start til slutt, og med mørke, nesten foruroligende undertoner ble lytteren invitert med på en reise gjennom de ulike følelsesmessige stadiene av et forhold. Både stadier av selvransaking, sårbarhet og tvil, men også yr glede og sitrende spenning.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.