Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Morten Abel

Velg forbokstav på

Morten Abel Knutsen, vokalist, komponist og multikunstner, f. 15.10.1962 i Bodø. Popstjernen Morten Abel har satt rekorder på både plate- og konsertmarkedet, og han har klart å være ledende innen norsk rock i tre forskjellige konstellasjoner i tre forskjellige tiår: først som medlem av Mods på 80-tallet, deretter som frontfigur i The September When på 90-tallet, og i de senere år som suveren soloartist.

Morten Abel Knutsen startet sin musikalske karriere i 5. klasse, og den tok skikkelig av da han som 15-åring flyttet til Stavanger og ble innlemmet i det blomstrende miljøet i oljebyen. I 1978 ble han medlem av Mods, et band som spilte frisk og fengende rock med norske tekster, anført av publikumsfavoritten «Tore Tang». Men som alt annet ungt og friskt på 80-tallet, møtte Mods veggen etter å ha hatt det moro noen år. Abel hadde ambisjoner om å gjøre Mods til et internasjonalt anerkjent band, og den tredje LPen ble således laget med engelske tekster. Dessverre hadde ikke gruppen et stort plateselskap i ryggen, og da målene ikke ble innfridd, hadde ikke Abel noe annet valg enn å oppløse bandet. Han tok med seg keyboardist Helge Hummervoll og la planene for et nytt band, denne gang med internasjonalt potensial. Det nye bandet ble The September When, og de oppnådde nesten alt som er mulig for et norsk band: høye salgstall, panegyriske anmeldelser, festivaljobber i innog utland og fulle hus overalt. Likevel ble bandet oppløst i 1996, etter ni år og fire skamroste plater.

Morten Abel er utstyrt med en indre trang til hele tiden å fornye seg. Således var det at vokalisten Morten Abel plutselig fremsto som gitarist og leder for en trio – Peltz – da de fleste forventet seg en ny storselger fra The September When. Peltz huskes for energiske konserter, og CDen Coma (1996), der omslaget måtte sensureres fordi det hadde noen ørsmå pornografiske bilder. Dette sørget naturligvis for økt salg av platen, som nådde 2. plass på VG-lista, og det førte igjen til at mange flere fikk stifte bekjentskap med Abels «mellomstasjon» før neste trekk – solokarrieren.

Morten Abel hadde allerede forsøkt seg to ganger på egenhånd; først i 1985 som Abel Knutsen med singlen «It’s Your Life»/«See You Around, Peter», utgitt på Desperado og produsert i samarbeid med Torkild Viig, andre gang i 1993, da filmregissør Nils Gaup inviterte ham til å delta som skuespiller og komponist i filmen Hodet over vannet. Her fremførte han fire sanger sammen med Prepple Houmb fra DumDum Boys, hvorav tittelsangen ble en stor hit. Men dette var likevel bare for et sidesprang å regne.

Solokarrieren startet ikke før i 1997. Abel bosatte seg i London, dels for å hente inspirasjon og dels for å legge et grunnlag for internasjonal lansering. Albumet Snowboy (1997) var en nesten beskjeden start på solokarrieren – i hvert fall sammenlignet med det som skulle komme. Artisten følte seg frem gjennom fri utfoldelse i studio, og 40 000 nordmenn kjøpte platen. Det tok helt av med soloplate nummer to, Here We Go Then, You And I (1999). Tittelen kunne nesten oppfattes som et manifest fra artisten: Han var klar til å erobre verden, og han ville ha publikum med seg. 140 000 slo følge, og han fikk Hit Award-prisen for beste mannlige artist i 2000. Med albumet I’ll Come Back And Love You Forever (2001) gjennomførte Morten Abel et musikalsk hat-trick. Dette var platen som befestet hans stilling som Norges popstjerne nummer 1 i det nye årtusenet. Igjen var albumet smekkfullt av radiohits, og det ga Abel hele tre spellemannpriser. Platen skulle etter planen være hans inngangsbillett til markedet i Storbritannia, men etter å ha tatt en tenkepause bestemte artisten seg heller for å satse fullt på Skandinavia.

Being Everything, Knowing Nothing kom i 2003, og var nok en demonstrasjon i hvordan man lager førsteklasses pop. Det personlige, melankolske albumet Some Of Us Will Make It (2006) fikk derimot blandet kritikk og solgte ikke så bra som forgjengerne, men inneholder hans første solo singlehit, «Big Brother». I 2009 ga Abel ut sin første roman, Temmelig mye juling, og i 2011 spilte han tittelrollen i The Black Rider på Hålogaland Teater. Han har dessuten spilt i Sladder! (2009) på Rogaland Teater og i kinofilmen Yohan – Barnevandreren (2010), samt skrevet musikalen Sandnes City 2010 og ny musikk til Oslo Nye Teaters oppsetning av Dickie Dick Dickens (2011).

I 2008–11 gjorde The September When comeback, holdt en rekke konserter og ga ut et nytt album. I 2009–10 spilte han i Geir Zahls band Uncle Deadly. I 2012 holdt han en gjenforeningskonsert med Mods for 25 000 fans på Viking stadion i Stavanger.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.