Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

The Monroes

Velg forbokstav på

The Monroes' debutalbum ''Sunday People'' (1983) gikk til topps på VG-lista, og fikk Spellemannpris både som årets artist og for årets album
The Monroes' debutalbum ''Sunday People'' (1983) gikk til topps på VG-lista, og fikk Spellemannpris både som årets artist og for årets album


Singlen «Cheerio» fra LP-en ''Face Another Day ''(1985) er en av låtene Monroes vil bli husket for
Singlen «Cheerio» fra LP-en ''Face Another Day ''(1985) er en av låtene Monroes vil bli husket for


1982 -


Popduo bestående av Lage Fosheim (vokal), og Eivind Rølles (gitar, vokal, perkusjon, keyboards). The Monroes er ansvarlige for noen av de friskeste og mest populære platene i Norge midt på 80-tallet, som «Sunday People», «On The Bus» og «Cheerio». Oppskriften var en melodiøs blanding av moro og melankoli, fremført med tilegnet London-dialekt, og toppet med et bevisst gjennomført image.

Fosheim og Rølles hadde bakgrunn fra bandet Broadway News, der Fosheim var med fra starten og Rølles kun spilte på tredjealbumet Banco (1981). Etter oppløsningen dannet de The Monroes i 1982. Sterkt inspirert av den engelske gruppen Madness komponerte de et knippe låter med engelske tekster, og fikk kontrakt med det lille selskapet Bahama Records. Singlen «Sunday People» ble sluppet høsten 1983, og ble en kjempesuksess. Albumet fulgte i september, og gikk i likhet med singlen til topps på VG-lista.

Det ble to Spellemannpriser på The Monroes under utdelingen tidlig i 1984; den ene for albumet, den andre for Årets artist. En lukrativ, internasjonal platekontrakt med EMI ble feiret med singlen «On The Bus», som ble en ny slager (2. plass) på sensommeren 1984. På denne tiden befant Fosheim og Rølles seg i London sammen med Lars Kilevold og produsent Bob Sergeant, i full gang med innspillingene til det neste albumet. Kilevold var den viktigste støttespilleren til The Monroes, både som keyboardist og medkomponist på mange av låtene. Singlen «Cheerio» gikk til topps i forkant av albumet Face Another Day, som omsider ble lansert høsten 1985. Det ble en av det årets storselgere i Norge og nominert til Spellemannprisen.

To år senere kom Everything’s Forgiven, ledsaget av singlen «I Call It Love» (3. plass høsten 1987), men det viste seg å være vanskelig å følge opp Face Another Day, både kunstnerisk og kommersielt. Produsenter var Roy Bittan (fra Bruce Springsteens E Street Band) og John Rollo, og innspillingene var gjort i New Jersey, USA. Materialet viste en modenhet som ikke var å høre på forgjengerne, men dette var ikke helt i takt med hva tilhengerne forventet seg. Albumet oppnådde likevel gode salgstall.

Våren 1988 bestemte Fosheim og Rølles seg for å ta en pause fra hverandre. I denne pausen forsøkte Fosheim seg en stund i restaurantbransjen, før han gikk tilbake til musikken. Høsten 1989 begynte de så vidt å tenke på nye låter, men først tre år senere gikk de i studio for å lage en ny plate som The Monroes. Singlen «Just Another Normal Day» ble gitt ut i februar 1993, og sørget for at duoen fikk sin femte hit (2. plass). Albumet Long Way Home fulgte måneden etter og viste ytterligere modenhet. 1993 ble avrundet med samleplaten Absolute Monroes, men så var det slutt: Fosheim og Rølles valgte å avslutte The Monroes mens leken var god.

Som medlem av Tre Små Griser (sammen med Dag Spantell og Jahn Teigen) sang Lage Fosheim på radiohiten «Pappa jag vill ha en italienare» i 1991. Eivind Rølles har siden 1988 spilt i coverbandet The Fabulous Could Have Beens. Både Fosheim og Rølles fortsatte å arbeide i musikkbransjen, både på og bak scenen. De holdt noen få konserter som The Monroes i 2003–04, dog uten planer om å satse for fullt igjen.

Sommeren 2004 lot de seg likevel overtale til å delta i forestillingen 80-tallet beat for bit, sammen med Torhild Sivertsen (Tomboy) og Trine Rein. Dette ble en ny suksess. I 2005 medvirket de på kjempehiten «Tsjeriåu», som er en ny versjon av «Cheerio» ved Ravi & DJ Løv. Eivind Rølles døde 18. mars 2013, og Lage Fosheim 19. oktober samme år.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.