Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Mohr

Velg forbokstav på

1995 -

Popgruppe sentrert rundt brødrene Emil L. Mohr (vokal, gitar) og Bernhard L. Mohr (gitar). Gruppen ble startet som et familieforetak i 1995, da med Emil og Bernhard som en akustisk duo. I 1996 ble mohr etablert som trio i Haugesund, med Øystein Eide på bass. Året etter fikk de med seg Harald Levang på trommer.

Hver av platene til mohr fungerer både som novellesamlinger og som et knippe fengende melodier. Storebror Emil er opphavsmann og vokalist på de fleste av gruppens sanger. Han har i flere intervjuer uttalt at han føler det som en plikt å synge på morsmålet – norsk. Arrangementene veksler mellom det akustiske og det moderne, med alt det måtte innebære av sampling og loops.

mohr vant Nordsjømesterskapet i pop og rock i 1996, og premien var en CD-innspilling med Ingar Helgesen som produsent. Det ferdige produktet ble presentert for Audun Tylden, som ble så begeistret at han ga dem platekontrakt på flekken. Singlen «Kjærlighet uten grenser» ble sendt ut våren 1998, etterfulgt noen uker senere av albumet Gode venner.

Høsten 1999 kom en forsmak på album nummer to, i form av singlen «Små søte jenter i små søte biler». Dette var en gladlåt med klare referanser til 80-tallet. Gruppen sto selv oppført som produsenter for albumet Resten av livet, som ble sluppet under by:Larm i Bergen i mars 2000. Siden 2001 var rogalendingene Henning Hansen (bass) og Vegard Fossum (trommer) med i bandet.

Album nummer tre, mohr, ble lansert høsten 2003, og viste et mer energisk og rockete band. Året etter tok de seg en pause som varte til 2008, da singlen «London» ble utgitt. Da oppfølgeren 33 ble utgitt i 2009, var mohr en brødreduo. Siden 2011 har de satset hver for seg: Den nå London-bosatte Emil kalte seg San Elmo på San Elmo EP, mens Bernhard dannet duoen Longyear og ga ut singlen «Hjertesjelevenn» samt albumet Sort vinter, evig sol i 2012.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.