Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Mira Craig

Velg forbokstav på


31.07.82 -

Mira Scherdin Craig, vokalist, låtskriver, danser og klesdesigner, f. 31.07.82, fra St. Hanshaugen i Oslo. Hun har amerikansk far og bodde to år i Japan som barn og ett år i Louisiana som 14-åring. Mira Craig mediadebuterte da hun som tolvåring var programleder i TV-serien Midt i smørøyet.

Hun skrev sine første sanger som 15-åring, og koret for Noora (Noor) da hun var 17 og sang på låter av rappere som Apollo og Organic. I 2001 ble hun dratt frem på scenen av rapperen Wyclef Jean på Quartfestivalen, for å synge på kjempehiten «911». De neste fire årene var det likevel ganske stille fra Craig, til hun i 2005 debuterte med singlen «Boogeyman» på sitt eget Homemade Records. Hun var dessuten sin egen manager, CD-designer, bookingansvarlig og videoprodusent, og designet og sydde også sine egne klær.

«Boogeyman» nådde 6. plass på VG-lista, og den dristige videoen fikk mye spilletid på kanaler som NRK, MTV og ZTV. Craig vakte umiddelbart oppsikt med forseggjorte videoer, en mørk og hes sangstemme og en original musikalsk miks av hiphop, r&b, pop, folkemusikk, drum’n’bass og karibisk musikk som soca og dancehall. Mira Craig var blitt kjendis og popstjerne. Hun stilte opp lettkledd på coveret av mannebladet FHM, som kalte henne «tidenes deiligste norske artist». Og i juli 2005 var Craig i studio med den amerikanske gangstarapperen Snoop Dogg, etter at han hadde latt seg imponere av henne på Quartfestivalen samme måned.

Snoop likte «Boogeyman» og «Dinner In Bed» fra Craigs kommende debutalbum, og sistnevnte dukket opp på Snoop-plata Welcome To Tha Chuuch (2005). Selve samarbeidet med Snoop begrenset seg derimot til noen sangstrofer på låta «Sisters N Brothers». For 2005 ble Craig nominert til Alarmprisen (beste låt og beste nykommer) og Spellemannprisen (Årets nykommer). Også oppfølgersinglen «Headhunted» lå ni uker på VGlista dette året, som ble avsluttet med at hun falt ned fra scenen i Oslo Spektrum (der hun varmet opp for The Fugees) i et fåfengt forsøk på «stagediving». Knust kneskål, krykker i tre uker og stor medieoppmerksomhet ble resultatet.

Debutalbumet Mira Mira var spilt inn på Trinidad, og Craig beskrev det som en miks av afrikanske rytmer, dancehall, norsk og japansk folkemusikk. Det ble utgitt i januar 2006, og kritikerne hyllet hennes særpreg og stilmiksing. Refrenget fra «Kråkevisa» (falti riltu raltura) dukket opp i låta «Trouble». Albumet gikk inn på fjerdeplass på VG-lista, og passerte raskt 15 000 solgte. Hun vant Alarmprisen for beste nykommer, og albumet ble liggende på VG-lista i 13 uker. Stemmeproblemer gjorde imidlertid at Craig måtte avlyse 12 konserter. En nominasjon til årets norske artist i MTV Music Awards ble det også plass til, og under prisutdelingen i København ga Craig en CD med egne sanger til den amerikanske superprodusenten Timbaland.

Han takket for tilliten og inviterte Craig til sitt studio i Virginia rett før jul. Som med Snoop Dogg resulterte ikke samarbeidet i så veldig mye, men Craig kan høres på millionselgeren Shock Value, der hun bidrar med operaaktig stemme på låta «Come And Get Me». Hun ble også Spellemannnominert i klassene årets kvinnelige artist og årets nykommer (for andre år på rad!). I 2007 vendte Craig tilbake med ny musikk. «Leo» var spilt inn med produsent Thomas Eriksen, og ble i april første single fra albumet Tribal Dreams – med en ny lettkledd video innspilt i jungelen i Costa Rica som følge. Men «Leo» floppet på radio og forsvant fra VG-lista etter tre uker.

Tribal Dreams ble også møtt med noe kjøligere kritikker da det kom ut. Albumet fikk bare seks uker på lista, med 12. plass som beste plassering. Større suksess ble det for låta Mira Craig bidro med til Melodi Grand Prix i 2008, «Hold On Be Strong», som hun hadde skrevet som 15-åring. Maria Haukaas Storeng (Maria Haukaas Mittet) sang den frem til seier i den norske finalen og en sterk femteplass i den internasjonale. Craig skrev ytterligere fire låter til Storengs album Hold On Be Strong.

Mira Craigs tredje album Ghetto Fairytale (2009) var et samarbeid med produsenter som Tommy Tee, Organized Noize og Thomas Eriksen. Det fikk blandet kritikk og debuterte på en svak 32. plass på VG-lista, hvor det forsvant ut etter én uke. Craig sang selv i Melodi Grand Prix i 2010 med «I’ll Take You High», som imidlertid ikke kom til finalen. Året etter fødte hun sitt første barn. Hun gjorde comeback i 2012 med rockesinglen «Aces High», som ble dårlig mottatt både av kritikerne og platekjøperne.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.