Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Merethe Trøan

Velg forbokstav på

Merethe Trøan debuterte med søsken-kvartetten Pastel i ''Melodi Grand Prix'' i 1985 med sangen «Ring ring ring». Sangen var også med på LP-en ''Pastel'' (1985)
Merethe Trøan debuterte med søsken-kvartetten Pastel i ''Melodi Grand Prix'' i 1985 med sangen «Ring ring ring». Sangen var også med på LP-en ''Pastel'' (1985)


19.05.1970 -


Sanger og skuespiller, f. 19.05.1970 i Trondheim.

Hun debuterte i 1979 på et NSB-jubileum i Trondheim – sammen med søsteren Elisabeth samt Johnny og Stig Nordseth i en vokalgruppe som først het Mestelio, og fra 1985, Pastel. Samme år deltok de i Melodi Grand Prix med «Ring Ring Ring», og ga ut LPene Pastel og Jul med Carola og Pastel.

Aktiv som soloartist fra 1986, scenedebuterte Merethe Trøan i 1988 i The Sound Of Music på Chateau Neuf. Hun var med i ensemblet, og dessuten understudy for hovedrollen som Maria von Trapp, men ingen hadde husket på å jobbe inn rollen med henne. Hun fikk stor oppmerksomhet da hun på ett døgns varsel likevel måtte steppe inn for Sissel Kyrkjebø. Fine kritikker fikk hun også som Minnie Fay i Hello Dolly (1990), fulgt av nostalgishowet Popligøyeri på Dizzie (1990), Seniorteatrets Skjærgårdsflirt (1992) og kavalkaden Fra Hollywood til Karl Johan (Victoria Teater, 1992).

I 1992 vant hun norske Melodi Grand Prix med «Visjoner», og spilte Snehvit i Svein Sturla Hungnes’ versjon av Snehvit og de syv dvergene på Victoria Teater, der hun sang melodiene fra Disneyfilmen. Hun sang hovedrollen som Belle i den norske versjonen av Disneys Skjønnheten og udyret, og deltok i Melodi Grand Prix i 1993 med «Din egen stjerne». I 1994–95 var hun vertinne i Reisesjekken på TVNorge.

Singlen «Æ gir dæ min vår» (1996), ble fulgt av CDen Søtt og surt (1997) – visepop med irsk og norsk folkemusikkpreg. I 2004 hadde hun en hovedrolle i det musikalske sommerspillet Ta meg med på Skibladner. Trøan bor nå med sin familie på Ottestad utenfor Hamar, og lever av begravelsessynging, eventjobber og vokalcoaching.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.