Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Mercury Motors

Velg forbokstav på

Etter alle å ha spilt i Can Can sammen med Anne Grethe Preus, dannet Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen Mercury Motors, og debuterte med ''This is'' i 1988
Etter alle å ha spilt i Can Can sammen med Anne Grethe Preus, dannet Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen Mercury Motors, og debuterte med ''This is'' i 1988

Mercury Motors' ''Smash The Moon'' (1990) fikk gode kritikker for kombinasjonen av akustiske inst­rumenter og vare steminger, men likevel med trøkk og særpreg
Mercury Motors' ''Smash The Moon'' (1990) fikk gode kritikker for kombinasjonen av akustiske inst­rumenter og vare steminger, men likevel med trøkk og særpreg

På ''Humbleberry Wine'' (1996) fikk Mercury Motors vokal­hjelp fra Frank Hammersland (Pogo Pops) og Kyrre Fritzner (Rambelins)
På ''Humbleberry Wine'' (1996) fikk Mercury Motors vokal­hjelp fra Frank Hammersland (Pogo Pops) og Kyrre Fritzner (Rambelins)

1987 -

Rockeband fra Oslo, startet av Jørn Christensen (sang/gitar), Per Vestaby (bass) og Øyvind Hansen (trommer). Alle tre hadde spilt sammen i Can Can, som fortsatt eksisterte da Mercury Motors ble dannet høsten 1986.

Med sin gitarbaserte, røffe miks av rock’n’rolltrøkk og fengende popmelodier – kombinert med lassevis av erfaring – ble Mercury Motors et liveband det gikk gjetord om fra første stund. Både for Christensen og Vestaby bød bandet på nye muligheter og utfordringer: Førstnevnte debuterte som vokalist, og begge tok ansvar for låtskrivingen. Inntil da hadde de begge vært underlagt andres ideer og avgjørelser, i band som Can Can, De Press, Cirkus Modern, Veslefrikk og Bazar. Hansen spilte samtidig i heavybandet Maverick.

Mercury Motors debuterte på svenske Mistlur i 1988 med This Is – et album som ble møtt med vekslende kritikk, men like fullt nominert til Spellemannprisen. Musikkpressen syntes enige om at oppfølgeren Smash The Moon var et jevnere og bedre produkt. Albumet hadde et annet preg enn det kjappe og sprutende debutalbumet – akustiske instrumenter og vare stemninger, kombinert med det trøkket og særpreget som mange forbandt med gruppen. Christensens gitarspill utgjorde en sentral del av dette særpreget, som det gjorde i de tidligere bandprosjektene, skjønt han knapt hadde spilt på en elektrisk gitar før han ble med i De Press.

Kassegitaren var hans instrument frem til da, og hans læremestre og inspirasjonskilder innbefattet så forskjellige artister som Neil Young og Finn Kalvik. På albumet Abs. Garbage spilte han bl.a. på en Gretsch fra 1961, som har tilhørt ingen ringere enn Elvis Presley. På samme album sang han duett med Anneli Drecker fra Bel Canto. I likhet med de to forgjengerne nådde også dette Topp 10 på VG-lista.

Bandet ga ut to nye album midt på 90-tallet. Parallelt med Mercury Motors var bandmedlemmene involvert i en rekke forskjellige musikksammenhenger: Hansen har spilt i Cosmic Twang siden 1995, og spilte i Andrej Nebbs versjon av De Press 2000–06. Hele Mercury Motors var dessuten med på noen spillejobber i Polen og Norge der de spilte De Press-repertoar. Christensen og Vestaby startet på begynnelsen av 90-tallet coverbandet The Young Neils sammen med Lars Lillo-Stenberg og Palle Krüger (Radionettes). Bandet ble en livesuksess landet over, men er kanskje best kjent for sine årlige julekonserter på Rockefeller i Oslo.

Per Vestaby debuterte som soloartist i 1993, og Christensen var med på flere De Press-gjenforeninger. Han utgjør dessuten duoen Thinkerbell sammen med Vibeke Saugestad. De har gitt ut albumene Thinkerbell (1999) og II (2011). Jørn Christensen debuterte som skuespiller i Oddvar Einarsons Xi 1986. I 2002 var både han, Vestaby og Krüger på rollelisten i musikkdokumentaren Vektløs.

Som komponist laget han også musikk til filmer som Giftige løgner (1992), Bare skyer beveger stjernene (1998) og Amatørene (2001) – hvor både Vestaby og Hansen deltok som musikere. Christensen er dessuten en av landets mest brukte rockeprodusenter, og Rodeløkka Studio var i en årrekke synonymt med hans navn.

I 2003 ble Christensen og Vestaby med i en gjenforening av CC Cowboys, og i 2004 – åtte år etter siste spillejobb – dro Mercury Motors til Rjukan Rockfestival, for å opptre og motta Rjukan Rockforums Rockpris – for å ha bidratt til å styrke selvtilliten blant norske rockere. Neste gang bandet spilte sammen, var på Mono i Oslo 11. november 2010.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.