Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Merchants Of Venus

Velg forbokstav på

Den eneste platen Merchant of Venus fikk laget var ''Wish Across The Land'' (1994), med musikk et sted mellom Beatles, XTC og Pixies
Den eneste platen Merchant of Venus fikk laget var ''Wish Across The Land'' (1994), med musikk et sted mellom Beatles, XTC og Pixies

1993 -

Rockegruppe fra Oslo, startet i 1993, av Rune Annaniassen (bass), Aslak Nygren (vokal) og Charles Norman (gitar).

Bandets tilblivelseshistorie er spesiell: Den amerikanske supergruppen Guns N’ Roses (GNR) fikk på forunderlig vis Sister Rain-CDen Wild Flowers Grow i sin besittelse, og likte det de hørte svært godt. Så godt at Norman, som tilhørte kretsen rundt GNR, tok kontakt med Nygren og Annaniassen fra Sister Rain da GNR gjestet Norge i juni 1993. Etter en fest og en jam i studio dro amerikanerne tilbake til Los Angeles.

Norman ville imidlertid mer, og returnerte til Norge. Sister Rain var akkurat oppløst, og da Norman ville ha Annaniassen og Nygren med seg til USA, var ingen av dem i tvil. I januar 1994 startet de studioinnspilling i L.A., og bandet Merchants Of Venus var en realitet. Navnet hentet de fra Frederik Pohls scifi-novelle fra 1972. Flere gjesteartister var booket – Dizzy Reed (GNR) deltok på keyboards, og både Slash (GNR) og Frank Black (Pixies) hadde takket ja. To dager før sistnevnte var ventet i studio, ble byen rammet av jordskjelv, og det meste av mastertapen ble ødelagt (av kaffe). Enden på visen var at det meste måtte spilles inn på nytt – dette fant sted i trygge Oslo.

Wish Across The Land ble resultatet av et intenst ønske om å lage pop, inspirert av den popen de tre hovedinvolverte selv likte, fra 60-, 70- og 80-tallet, fra Beatles via XTC til Pixies. Albumet ble fulgt opp med livespilling, og bandet ble forsterket med Annaniassens kollega fra band som Cut og Matchstick Sun – Ivar Eidem (keyboards), Brian Hayes (gitar) fra nederlandske Bug, og Lars Pedersen (trommer) fra Holy Toy, When og Last James. Til bandets debutkonsert, på Hulen i Bergen (feb. 1995) ble Dizzy Reed og trommis Sid Riggs (har jobbet med industrielle rockeband som Sinisstar og Kidneythieves) hentet fra USA, ettersom de begge var med på de omtalte L.A.-opptakene. Platen ble nominert til Spellemannprisen i 1994.

I dag har Norman skiftet navn til Charles Normal, og utgjør 1/4 av bandet Softcore, med base i USA, men med flere koblinger til Norge – to av de andre fjerdedelene utgjøres nemlig av Kristin Blix fra Brønnøysund og Sølvi Sørensen fra Finnsnes. I 2003 ble bandet kontaktet av Kiefer Sutherland, som tilbød dem kontrakt på hans plateselskap Ironworks. Nygren var gjennom hele 90-tallet med i bandet Dekadanse, som i 1995 ga ut CDen Dekadanse synger sine TV-slagere (bandet deltok i TV-programmet Camping med Gud og Hermann på NRK). Siden 1996 har han igjen spilt med Sister Rain. Rune Annaniassen døde i 1996.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.