Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Mental Overdrive

Velg forbokstav på

På ''Ad Absurdum'' (1999) samarbeidet Mental Overdrive med Nils Petter Molvær og Anneli Drecker, noe som bidro til at platen fikk et mer organisk tilsnitt
På ''Ad Absurdum'' (1999) samarbeidet Mental Overdrive med Nils Petter Molvær og Anneli Drecker, noe som bidro til at platen fikk et mer organisk tilsnitt

Per Martinsen, technomusiker og komponist, f. 31.07.1966 i Tromsø. Martinsen begynte å lage elektronisk musikk på starten av 80-tallet, og han er en av landets mest produktive og innflytelsesrike technoartister.

Martinsen var en del av det vitale elektroniske musikkmiljøet i Tromsø på 80-tallet, sammen med bl.a. Rune Lindbæk og Geir Jenssen (Biosphere). Opphold i London og Brussel på slutten av 80-tallet gjorde ham inspirert av den voksende rave/ housebevegelsen. Han ga ut en rekke 12-tommere og singler under navn som Syamese, The Gruesome Twosome og Bleep (sammen med Biosphere og Anneli Drecker).

I 1990 kom Martinsens første utgivelse som Mental Overdrive, singlen «12000 AD», på den klassiske technolabelen R&S. Den ble etterfulgt av flere mørke og drivende danseutgivelser, før det første Mental Overdrive-albumet Plugged kom på Martinsens eget plateselskap Love OD i 1995. På Plugged beveger Mental Overdrive seg i stor grad fra ren dansemusikk mot mer neddempet og lyttervennlig klubbmusikk. Året etter kom Unplugged i 250 eksemplarer. Platen var ment som en protest mot den stadig økende lydforurensningen av det offentlige rom og inneholdt abstrakte lydskisser, eller «un-music» som Martinsen selv kalte det.

Oppfølgeren Ad Absurdum kom i 1999 og ble nominert til en Spellemannpris. På Ad Absurdum trakk Mental Overdrive i større grad inn elementer av jazz og funk, og bidrag fra Nils Petter Molvær og Anneli Drecker bidro til at platen fikk et organisk tilsnitt. Den lå én uke på VG-lista (37. plass).

Med fjerdeplaten 083, som for øvrig er Tromsøs gamle retningsnummer, går Martinsen igjen tilbake til røttene med strammere komposisjoner og mer elektronisk lydbilde. Han ble nominert til Spellemannprisen for You Are Being Manipulated (2008), som var mørkere og dystrere enn forgjengerne og inneholdt en versjon av Iron Maidens «Run To The Hills». I 2012 lanserte Martinsen e-boken Earthbound – Surfing The Apocalypse, som også inkluderte ti elektronikalåter.

Martinsen er også kjent fra prosjektet Illumination, hvor han jobber sammen med britiske Nick Sillitoe. Illumination har gjort eklektiske DJ-sett verden over, og gitt ut to plater med egne komposisjoner, This Is Illumination (BMG, 2000) og The Poppy Rocks (BMG, 2004) – i tillegg til remiksplaten The Chilluminati Remixes (Jazzland/Universal, 2004). Dessuten jobber Martinsen tett med kjæresten Aggie Grøndal Peterson i det elektroniske popprosjekt Frost.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.