Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Matti Røssland

Velg forbokstav på

24.01.1966 -


Ray Morten Røssland, vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter fra Husnes, f. 24.01.1966.

Matti Røssland er en god representant for de unge tru­badurer som mestrer balansegangen mellom rock og poesi. Både musikalsk og tekstmessig blander han det vakre og sarte med det rufsete og rå, og han er en artist hvis ønske er å unngå det ordinære. En strofe fra sangen «Fra vett og forstand» kan nærmest stå som artistens credo: «Gje meg himmel eller helvete».

Matti Røssland fikk en start på karrieren som de færreste kan drømme om: kontrakt med Ivar Dyrhaugs nystartede selskap Norsk Plateproduk­ sjon, takket være programleder Vidar Lønn-Andersen og radiolytter Åge Aleksandersen. Røssland sendte en kassett med noen av sine egne sanger til Lønn­Arnesen i 1989. En av sangene på båndet var «La meg få drømma», som Lønn­-Arnesen likte godt nok til å spille i sitt program Norsk på norsk. Blant radiolytterne var Åge Aleksandersen, som ble svært begeistret og tok kontakt med Ivar Dyrhaug. Sammen dro de til Husnes, hvor Røssland ble til­ budt platekontrakt omtrent på dørstokken.

Dyrhaug ventet i to år før han våget å slippe Røssland på platemarkedet. I denne tiden jobbet Røssland sammen med Aleksandersen og deretter Henning Kvitnes, som hver på sin måte loset den unge artisten frem til målet. Debuten Før hanen galer (1989) var en påkostet produksjon, innspilt med et stjernegalleri av musikere: Lasse Hafreager, Marius Müller, Knut Reiersrud, Kari Iveland, Elisabeth Moberg (Kvinner på randen) og hele Lava var blant musikere som deltok. Flere produ­senter var også involvert på de ti sangene, hvorav «La meg få drømma» selvsagt var en av dem. Dess­verre solgte ikke platen mer enn 1500 eksemplarer.

Sverre E. Henriksen var produsent på oppfølge­ren, Tøffe tider (1992), som inneholdt «Stjålen båt». Musikerne besto denne gang av Røsslands faste band, og publikum begynte så smått å våkne. 5000 kjøpte platen, som fikk én uke på 20. plass på VGlista. Etter sitt tredje album Neon Junkies – pro­dusert av Kyrre Fritzner – var Røssland ufrivillig borte fra platemarkedet i syv år. Han vendte sterkt tilbake i 2003 med albumet Vilden sky, også dét produsert av Fritzner, og utgitt på stavangerselska­pet West Audio Music.

Året etter kom Samleplata, som markerte at det var 15 år siden Røssland ga ut sitt første album. Der gjorde han en ny versjon av «Stjålen båt» i duett med Elin Tvedt.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.