Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Maria Solheim

Velg forbokstav på

''Behind Closed Doors'' (2002) var Maria Solheims andre plate, og den ble spilt inn med hennes eget band, forsterket med Bengt Erik Hanssen, som også var produsent
''Behind Closed Doors'' (2002) var Maria Solheims andre plate, og den ble spilt inn med hennes eget band, forsterket med Bengt Erik Hanssen, som også var produsent


19.01.1982 -


Maria Synnøve Solheim, vokalist, gitarist, pianist, tekstforfatter, komponist, journalist og tegner, f. 19.01.1982, fra Øksnes i Vesterålen.

Solheim har i løpet av kort tid markert seg som en av landets mest spennende kvinnelige artister. Hun rendyrker en personlig stil, og har med sine plateproduksjoner utvidet og fornyet en genre som vanligvis forbindes med kassegitar, rødvin og stearinlys. Maria Solheim begynte å spille gitar den helgen hun fylte 15. Et halvt år senere (sommeren 1997) ble hun oppdaget av Bengt Egil Hanssen, fast pianist med Kari Bremnes i en årrekke. Hanssen hørte Solheim i en liten kirke på et forblåst fiskevær i Øksnes kommune.

Den 15 år gamle jenta var allerede kjent i nærmiljøet som skribent for Bladet Vesterålen og som bidragsyter til flere diktsamlinger. Hanssen kontaktet Erik Hillestad, leder for Kirkelig Kulturverksted, som ble så imponert over den unge jenta at han ga henne et tilbud i form av en utfordring: To dager i studio med tre musikere. Da resultatet forelå, var ikke Hillestad i tvil om at Solheim var et talent av de sjeldne. Høsten 1999 fikk Maria Solheim platekontrakt og ble dermed Kirkelig Kulturverksteds første engelskspråklige artist. Halvannet år senere forelå debutplaten Barefoot (2001). Da hadde Solheim – i samarbeid med Hillestad og produsent Hanssen – klart å komme frem til et uttrykk som viste en artist med en umiddelbar melodisk teft, koblet med et dynamisk spenn.

Allerede i så ung alder laget Maria Solheim sanger med modne tekster, og melodiene hadde særtrekk. Musikken var akustiskbasert poprock, tydelig inspirert av den angloamerikanske singer/songwriter-tradisjonen, men med et moderne lydbilde. Oppfølgeren ble innspilt med Maria Solheims eget band, noe som i stor grad var medvirkende til at musikken og lydbildet var enda mer moderne enn på debuten. I løpet av 2002 turnerte Solheim i store deler av Europa, og platene hennes ble også lansert i Tyskland og Japan.

Høsten 2003 innledet hun et overraskende samarbeid med Emil Nikolaisen fra Silver og Serena Maneesh. Hun valgte den anerkjente rockeren til å være produsent for sitt tredje album. Det som i utgangspunktet var et møte mellom to vidt forskjellige musikalske verdener, resulterte i Maria Solheims mest gjennomførte og stilsikre album, Frail (2004). Nikolaisen produserte også Will There Be Spring (2006), som i likhet med de to foregående albumene nådde Topp 20 på VG-lista.

Deretter tok hun seg en pause fra rampelyset, begynte å studere litteraturvitenskap og fødte et barn. Hun er gift med bassisten i metalbandet Benea Reach, Mikael Wildén. Maria Solheim og Hans-Erik Dyvik Husby (Turboneger) fikk platinaplate for deres listetoppende duettsingle «Rom for alle», som ble skrevet av henne og utgitt i 2009 til inntekt for Kirkens Bymisjon. Hun skriver nå en fast spalte i Vårt Land.

Briten Nick Terry produserte det varierte comebackalbumet In The Deep(2012). Solheim bidro med tekst og musikk til albumet Lillepri: Sangene fra TV-serien (2012). Maria Solheim beskriver selv sangene sine som personlige bilder der hun bruker ord og toner slik maleren bruker pensel og farger. Sangene åpenbarer seg som små hemmeligheter mens hun arbeider med dem. Alle plateomslagene bærer også preg av artistens tanker og ideer, enten i form av håndskrevne tekster eller sjarmerende tegninger.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.