Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Magnet

Velg forbokstav på

Magnet pryder forsiden på Natt&Dag 10/2004
Magnet pryder forsiden på Natt&Dag 10/2004

Årets norske album for mange norske anmeldere var Magnets ''On Your Side'' (2003), som fikk både Alarmpris og Spellemannpris.
Årets norske album for mange norske anmeldere var Magnets ''On Your Side'' (2003), som fikk både Alarmpris og Spellemannpris.

07.06.1970 -

Even Johansen, vokalist, gitarist og komponist, f. 07.06.1970 i Bergen. Magneten, som han gjerne blir kalt, vokste opp i et hjem der musikk var en del av hverdagen, og ble således tidlig introdusert for rockens storheter fra 60-og 70-tallet.

Han var gitarist i forskjellige lokale band før han i 1991 var med på å starte Chocolate Overdose. Dette bandet kom sammen under innspillingene til en mini-CD med Unge Frustrerte Menn, hvor Johansen deltok på gitar. Han var medlem av Chocolate Overdose frem til 1994, og rakk å være med på gruppens to første CDer.

Johansen tok seg deretter jobb som lydtekniker i studioet Dokken Lyd i Bergen. Her dannet han i 1995 trioen Libido, som i løpet av en kort og hektisk karriere rakk å bosette seg i London og gi ut en CD på det engelske selskapet Fire Records. Etter en krangel med selskapet forlot Johansen både London og Libido, og tok familien med til den skotske småbyen Dumfries.

Her begynte han å planlegge en lavmælt soloplate under artistnavnet Magnet. Artistnavnet tok han etter en tatovering han bærer på den ene armen. Historien forut for tatoveringen skal være som følger: Under en USA-turné med Libido ble Johansen dårlig, og han søkte hjelp hos en homøopat. Denne konkluderte med at Johansen hadde jernmangel, og anbefalte ham å få tatovert en magnet på armen. Magneten ville sørge for at Johansen trakk til seg nok jern. Han fikk seg i hvert fall et tiltrekkende artistnavn.

Albumet Quiet & Still ble innspilt i et hjemmestudio og utgitt av plateselskapet Rec90 i 2000. Det fikk postive omtaler, men den store oppmerksomheten kom først etter at singlen fra albumet, «Where Happiness Lives», ble sensurert av amerikanske radiostasjoner. Ett minutt av singlen ble senere brukt i den amerikanske TV-serien Roswell, og snart kunne Magnet telle storheter som a-ha og Alanis Morissette blant sine tilhengere. Han brukte sitt eget navn, Even Johansen, på albumutgivelsen i USA. To EPer fulgte i 2002, samme år som Magnet spilte som oppvarmer for det britiske bandet The Doves rundt omkring i Storbritannia.

Sommeren 2003 var det klart for On Your Side, som ble utropt til årets norske album av mange anmeldere. Blant innholdet var en sensuell versjon av Bob Dylans «Lay Lady Lay» (fremført i en duett med den irske sangerinnen Gemma Hayes) som ble en stor radiohit. Magnet fikk både Alarmprisen og Spellemannprisen for dette albumet. «Lay Lady Lay» og den norske singlehiten «Let It Snow» fra Minus EP (2004) er brukt i den amerikanske TV-serien The O.C. Samme år fikk han Edvardprisen for sangen «The Day We Left Town».

Like før jul 2003 flyttet Even Johansen tilbake til Norge. Sammen med sin familie bosatte han seg på Askøy utenfor Bergen. Albumet The Tourniquet (2005) var produsert av amerikanske Jason Falkner, nådde 2. plass på VG-lista og ble nominert til Spellemannprisen – en pris Magnet fikk for The Simple Life (2007), som gikk til topps her. Videre har Magnet laget musikken til dataspillet Drømmefall – den lengste reisen (2006) og spillefilmen Sønner (2006).

Høsten 2011 gjorde han comeback med albumet Ferrofluid, hvor han bl.a. samarbeidet med Cloroform. Året etter framførte han, Kaptein Kaliber og Fenrik Bembo «Sjørøvervise» på Vi har den ære – en hyllest til Thorbjørn Egner.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.