Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Madrugada

Velg forbokstav på

Madrugadas debutalbum ''Industrial Silence'' (1999) ble en av det årets største suksesser i Norge, med stort salg og populær etterfølgende turné
Madrugadas debutalbum ''Industrial Silence'' (1999) ble en av det årets største suksesser i Norge, med stort salg og populær etterfølgende turné

På album nummer tre, ''Grit'' fra 2002 besto Madrugada av: Sivert Høyem. Robert Burås. Frode Jacobsen og Simen Vangen.
På album nummer tre, ''Grit'' fra 2002 besto Madrugada av: Sivert Høyem. Robert Burås. Frode Jacobsen og Simen Vangen.

1992 -

Oslobasert rockeband med medlemmer fra Nord-Norge. Madrugada hadde enorm suksess i Norge med sitt til dels dvelende, melankolske og mørke sound, og oppnådde også en viss status i utlandet. De ble det første norske bandet som ble intervjuet i det engelske musikkmagasinet Mojo, i mars 2004.

Bandet Øx ble startet opp i Stokmarknes tidlig på 90-tallet. De hadde stort sett norske tekster, var rimelig pønkete, og besto av Marius Almås Johansen på gitar, Frode Jacobsen på bass, Jon Lauvland Pettersen på trommer, og Mads Bertinussen på vokal. Etter en stund forsvant sistnevnte ut av bandet, og ble erstattet av Jan-Erik Svendsen. Bandet fikk nytt navn også, et navn som har blitt stavet på mange måter, men mest benyttet er Abbey’s Adoption (bl.a. på de to samleplatene de er med på).

I 1993 overtok Sivert Høyem fra Kleiva ved Sortland vokalistplassen, og både han og forgjengeren er med på samlealbumet Wrought fra 1993. I en kort periode i starten hadde bandet også en ekstra gitarist, Tommy Nilsen. Bandet flyttet til Oslo i 1995. Året etter sluttet gitarist Johansen, og han ble erstattet av Robert Burås, som hadde spilt i Walk sammen med Vidar Vang, også han fra Bjerkvik. Gitaristen Gudmund Østgård var med i bandet noen måneder, og det er denne besetningen man finner på to spor på samleplaten Betong Vår -97.

I 1997 skiftet de også navn til Madrugada, og året etter backet de Øystein Wingaard Wolf på hans første soloalbum. Tom Skjeklesæther var nå blitt deres manager. På dette tidpunkt var plateselskapet Virgin blitt interessert, og Madrugada platedebuterte med EPen Madrugada, som kom i 750 eksemplarer i 1998 og fortsatte året etter med New Depression EP, som nådde 2. plass på VG-lista. Debutalbumet Industrial Silence (1999) debuterte på 1. plass i Norge og fikk Spellemannprisen. Det ble produsert av Kai Ø. Andersen i hans Athletic Sound Studio i Halden. I 2010 kom det ut i en dobbel utgave (Deluxe Edition) med 18 bonuskutt.

Oppfølgeren The Nightly Disease (2001) ble produsert av Madrudaga og John Agnello i USA. I 2011 kom det i en Deluxe Edition. Madrugada hadde suksess på singlelista med «Electric» (2000), «Hands Up – I Love You» (1. plass i 2001), EPen A Deadend Mind (2001) og «Ready» (2002). Bandet hadde siden den gang tett kontakt med deler av det store utland, og våren 2004 spilte de i USA.

Etter The Nightly Disease sluttet trommeslager Lauvland Pettersen og ble etterfulgt av Simen Vangen. Lauvland Pettersen var, sammen med tidligere Adoption-gitarist Østgård, senere å finne i bandet Milestone Refinery, som utga et selvtitulert album i 2004. Tredjealbumet Grit (2002) ga Madrugada en stor radiohit med «Majesty» og ble tildelt Spellemannprisen.

Ganske forsinket ble oppfølgeren The Deep End lansert i februar 2005. Albumet var produsert av George Drakoulias i Los Angeles. Det Spellemannpris-nominerte Live At Tralfamadore (2005) ble tatt opp på konserter i Bodø, Oslo og Brussel. Det er Norges mest solgte livealbum gjennom tidene og oppkalt etter en fiktiv planet i Kurt Vonneguts bøker. En duett med Ane Brun fra hennes album Duets, «Lift Me», ble en kjempehit på tampen av 2005. 2. desember dette året spilte Madrugada for et fullsatt Oslo Spektrum, med Ane Brun og gitaristen Kid Congo Powers (fra Burås’ favorittband The Gun Club) som gjesteartister. Konserten ble utgitt på DVD-en Live At Oslo Spektrum i 2006. Madrugada ble belønnet med hele tre Spellemannpriser for 2005: Årets spellemann, Årets rockealbum og Årets låt («Lift Me»).

I 2007 spilte de «Slip Inside This House» på Scandinavian Friends – A Tribute To Roky Erickson. 12. juli 2007 ble Robert Burås funnet død i sitt hjem i Oslo. Det nye albumet Madrugada var da nesten ferdig innspilt. Singlen «Look Away Lucifer» nådde 4. plass i forkant av utgivelsen i januar 2008, ettefulgt av en ny hit: «What’s On Your Mind?». Forsterket med trommeslageren Erland Dahlen og gitartistene Cato Salsa og Alexander Kloster-Jensen (The Ricochets) dro Madrugada på en avskjedsturné som ble avsluttet 15. november 2008. Videoen til «Look Away Lucifer» ble nominert til Spellemannprisen. Dahlen spiller nå i Jim Stärk, og ga i 2012 ut soloalbumet Rolling Bomber. I Drammen 1. august 2012 spilte Høyem, Jacobsen og Lauvland Pettersen sammen i begravelsen til Madrugadas lysdesigner Jann Bordevik.

Medlemmene av Madrugada hadde/har forskjellige sideprosjekter: Frode Jacobsen har bl.a. produsert Savoy, Howl og Ingrid Olava, og er nå medlem av supergruppen Kitchie Kitchie Ki Me O. Robert Burås dannet sammen med Alexander Kloster-Jensen i 2003 det MC5-inspirerte rockebandet My Midnight Creeps, som rakk å gi ut albumene My Midnight Creeps (2005) og Histamin(2007). Sistnevnte ble tildelt både Alarmprisen og Spellemannprisen. Sivert Høyem solodebuterte allerede i 2004, og er den av Madrugadas medlemmer som har hatt størst kommersiell suksess på egenhånd.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.