Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

MadCon

Velg forbokstav på

1993 -

Hiphop-duo fra Oslo, bestående av etiopisk-eritreiske Yosef «Critical» Wolde-Mariam og sørafrikanske Tshawe «Kapricon» Baqwa. De traff hverandre allerede i 1992 og kalte seg de første årene Mad Conference. Artistnavnet var forkortet til MadCon da duoen debuterte på Virgin/EMI med singlene «God Forgive Me» (2000) og «O.C. (Oslo City)» (2000).

Førstnevnte ble en radiohit på P3. Så spilte de inn et album for Incredible Productions/Sony som aldri ble gitt ut. Rapperne ga ikke opp, men fortsatte med en rekke konserter og gjesteopptredener. Deltagelsen på singlen «Barcelona» (2002) med Paperboys ble et høydepunkt, og Madcon ble en del av kollektivet Alien Allies – sammen med Vinni fra Paperboys og den finske rapperen/produsenten Redrama. «Barcelona» ble Paperboys’ store gjennombrudd, og bidro sterkt til at deres album No Cure For Life, der Madcon gjestet på fire låter, solgte godt og fikk Spellemannprisen.

Madcons «andre» debutalbum, It’s All A MadCon (2004), ble utgitt på deres og Vinnis eget Alien Allies Recordings. Det ga dem Spellemannprisen og en Topp 20-hit i 2005 med «Infidelity», der r&bsangeren Sofian medvirket. Duoen slo for alvor gjennom i 2007 med singlen «Beggin’», som hadde vært en hit i 1967 med The Four Seasons. Kombinasjonen soul, pop og rap bidro til at den gikk til topps i Norge, Frankrike, Belgia, Russland og Nederland, og ble en Topp 10-hit i Storbritannia, Irland, Østerrike, Sveits og Tyskland.

Også singlen «Liar» ble en suksess i Norge, i likhet med albumene So Dark The Con Of Man (2007) og An InCONvenient Truth (2008). Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa var de store vinnerne på to Spellemannprisutdelinger: I 2007 vant de prisen for Årets hit («Beggin’») og Årets album, og i 2008 for Årets musikkvideo («Liar») og den såkalte eksportprisen.

Madcon fremførte sin nye single «Glow» som et pauseinnslag i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Oslo 2010, samtidig som det ble vist opptak av flere hundre personer i en rekke land som danset den såkalte flashmob-dansen. «Glow» ble en stor hit i Norge, Tyskland, Irland og Østerrike, og fikk Spellemannprisen for Årets hit.

Albumet Contraband (2010) fikk middels kritikk, men gikk sammen med singlen «Freaky Like Me» til topps i Norge. Også andresinglen «Outrun The Sun» ble en hit i Østerrike og Tyskland, og nådde i likhet med oppfølgeren «Helluva Nite» (2011) Topp 15 i Norge. Contakt (2012) var Madcons første norskspråklige album. «Kjører på» (der Timbuktu var gjesterapper) ble en liten hit.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.