Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lene Nystrøm

Velg forbokstav på

Lene Nystrøm og Aqua solgte millioner av debutplaten ''Aquarium'' (1997)
Lene Nystrøm og Aqua solgte millioner av debutplaten ''Aquarium'' (1997)


02.10.1973 -


Lene Grawford Nystrøm Rasted, popvokalist, f. 02.10.1973 i Tønsberg, oppvokst i Ramnes kommune i Vestfold. Lene TV-debuterte som vertinne i programmet Casino på TVNorge. Her ble hun oppdaget av den danske DJ-en René Dif, som tok henne med i den danske dancegruppen Aqua. De gikk i studio i 1997 og spilte inn platen Aquarium.

Den foreløpig ukjente popgruppen reiste på kjøpesenterturné, og norske medier var bare måtelig interessert i vestfoldjenta. Men med den tegneseriepregete hitlåten «Barbie Girl» tok gruppens popularitet helt av. Gruppens fengende og humoristiske poplåter sørget for platinaplater i 28 land. Plutselig var Aqua-Lene en av verdens største popstjerner. I flere år var hun godt stoff for sladderpressen med sine mannehistorier, nakenbilder på avveie, sexy antrekk og en mye omtalt scenekollaps.

I 1998 skrev Aqua temalåten til Hollywood-filmen Sliding Doors, og de opptrådte på MTV Music Awards. Her spilte de en potpurri av sine mange hitlåter, som «Barbie Girl», «Doctor Jones» og «Roses Are Red.» Men bandets karriere ble nokså kortvarig. Oppfølgeren Aquarius ble slaktet av kritikerne, og solgte ikke på langt nær så mye som debuten. I 2001 ble gruppen oppløst.

To år etter prøvde Lene seg som soloartist med disco/dancealbumet Play With Me. Platen ble lansert med den svært sexy videoen «It’s Your Duty». Fremstøtet ble slaktet av anmelderne, og ungdomsstasjonen P3 nektet å spille singlen. Lene Nystrøm kan likevel kalles Norges mestselgende artist med til sammen 28 millioner solgte album og singler.

Nystrøm debuterte som skuespiller i den danske 2009-filmen Fri os fra det onde. Siden har hun spilt i den norske krigsfilmen Svik (2009) og fem Varg Veum-filmer (2010–12). Aqua gjorde comeback i 2007, og ga i 2011 ut et nytt album. Hun har siden 2001 vært gift med Aqua-medlemmet Søren Rasted, og bor i Danmark.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.