Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lene Marlin

Velg forbokstav på

Lene Marlin brakdebuterte med singlen «Unforgivable Sinner» (1998), og kom med debutalbumet ''Playing My Game'' året etter.
Lene Marlin brakdebuterte med singlen «Unforgivable Sinner» (1998), og kom med debutalbumet ''Playing My Game'' året etter.


Lene Marlins andre album, ''Another Day'' (2003), inneholdt radiohiten «You Weren't There» og anmelderne mente hun hadde modnet som låtskriver.
Lene Marlins andre album, ''Another Day'' (2003), inneholdt radiohiten «You Weren't There» og anmelderne mente hun hadde modnet som låtskriver.


I begynnelsen av desember 2004 dro Lene Marlin på turné for første gang, sammen med Morten Abel og Bertine Zetlitz, og sier til VG at hun aldri har hatt det så bra
I begynnelsen av desember 2004 dro Lene Marlin på turné for første gang, sammen med Morten Abel og Bertine Zetlitz, og sier til VG at hun aldri har hatt det så bra


17.08.1980 -


Lene Marlin Pedersen, popvokalist og låtskriver, f. 17.08.1980 i Tromsø.

Eventyret om den nordnorske pop-prinsessen begynte da hun fikk en gitar til 15-årsdagen. To år senere ble NRK Tromsø oppmerksom på talentet, og TV-stasjonen inviterte henne til å spille inn en sang. Demoen havnet hos Virgin-sjef Per-Eirik Johansen, og kort tid etter ble platekontrakt undertegnet. Hun brakdebuterte i 1998 med singlen «Unforgivable Sinner», som var hovedmelodi til den norske ungdomsfilmen Schpaaa. Den neste singlen, «Sitting Down Here», gjorde det også sterkt på VG-lista.

TV og aviser kastet seg over tenåringen, og i løpet av få uker var Lene Marlin landskjent. Hun fikk fire priser under Hit Awards-showet i 1998, og før hun hadde sluppet sin første plate, vant hun en Spellemannpris for singlen «Unforgiveable Sinner». 1999 ble Lene Marlins store år. Da hun slapp albumet Playing My Game, beskrev VG platen som «90-årenes norske debut». Suksessen bredte seg raskt til Italia, Frankrike, Sverige, Japan og etter hvert også Storbritannia, hvor det ble 5. plass på «Sitting Down Here» og 13. plass på «Unforgivable Sinner» i 2000, og 31. plass på «Where I’m Headed» året etter. Albumet solgte 1,8 millioner på verdensbasis, og singlesalget passerte tre millioner.

Marlin ble tildelt prisen Årets nordiske artist foran en halv milliard TV-seere på MTV Awards i Dublin. Her hjemme fikk hun fire Spellemannpriser, for Årets låt, («Sitting Down Here»), Årets album, og som Årets artist og Årets popsolist. På HitAwards-showet i Oslo Spektrum fikk hun også favnen full av priser. Det ble lettere Beatles-tilstander da avgangseleven ved Tromsdalen videregående skole dukket opp i russeopptoget i Tromsø på 17. mai. Hun lurte alle ved å kle opp både seg sjøl og venninnene i plastsekker, slik at ingen kunne se hvem som var hvem.

Suksessen førte til et enormt mediepress, og på Spellemannutdelingen i 2000 var det siste gang hun viste seg offentlig på lang tid. Hardkjøret hadde tatt på, og den unge artisten var utbrent. Hun uttalte at hun var «ufattelig sliten og hadde behov for å gjemme seg bort». Det ble også spekulert i om den langvarige konflikten med manager Arne Svare bidro til å utsette oppfølgeralbumet. Etter tre års medieeksil gjorde Lene Marlin comeback i 2003.

Singlen «You Weren’t There» gikk i likhet med debutsinglen til topps på VG-lista, og albumet Another Day (2003) fikk jevnt gode kritikker og ble nominert til Spellemannprisen. Produksjonen var neddempet og melankolsk, og flere anmeldere mente hun hadde modnet som låtskriver. I forbindelse med dette plateslippet satte Marlin ned tempoet betraktelig, og selv om salget var godt, nådde det ikke de samme høyder som debuten. DVD-dokumentaren Another Day kom også i 2003.

I desember 2004 dro Lene Marlin på sin aller første turné, og det var en mer selvsikker, åpen og livsglad 24-åring som i 2005 lanserte singlen «How Would It Be» (en Topp 20-hit i Norge og Italia) og det Stargate-produserte tredjealbumet Lost In A Moment, som ble nominert til Spellemannprisen. Albumet solgte dessuten bra i Sveits og Taiwan. Hun var i 2006 gjestevokalist på Topp 15-hiten «Avalon» med det sveitsiske bandet Lovebugs. I 2007 ble Marlin tildelt Gammlengprisen, og året etter flyttet hun til London.

Etter en fire år lang platepause kom hun tilbake i 2009 med det varierte og noe mer akustiske albumet Twist The Truth. Det ble innspilt i samarbeid med bl.a. Børge Fjordheim og Magnet på Askøy og i Oslo. Førstesinglen «Here We Are» nådde 6. plass i Norge. I 2009 var hun også høyt på VGlista som gjestevokalist på Idol-vinner Aleksander Withs single «Worth It». Sammen med Stargate skrev hun «Good Girl Gone Bad», som Rihanna spilte inn i 2007. Og hun bidro med to låter på debutalbumet til Elin Gaustad: Whole New Beginning (2010).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.