Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lars Vaular

Velg forbokstav på


20.09.1984 -

Lars Nesheim Vaular, rapper og låtskriver, f. 20.09.1984, fra Åsane i Bergen, også kjent som Stiquo, Lysluggen og bare Lars.

Vaular ble i ung alder fan av norsk rock. Tidlig på 90-tallet falt han for hiphop, og platene på Tommy Tees Tee Productions ble et hjemlig forbilde, mens svenske morsmålsrappere som Petter, Ken, Blues og Ayo overbeviste Vaular om at det var best å rappe på norsk. I 2000 møtte Vaular kompisene som skulle bli hans medspillere de kommende årene: rapperne i gruppen Freakshow, graffitimaleren Leo Ajkic og rapperne Vågard og Girson. Denne gjengen rommet også medlemmer som skulle starte rockebandene Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen.

Vaular kalte seg Stiquo da han ble medlem i Freakshow, som ellers besto av Petter «Young Leeroy» Beyer, Fernando «Manu» Manuel López, Anand «Mowgli» Chetty og Ali Mikael «Ali Kazaam» Larsen Tamba. De markerte seg i det norske hiphopmiljøet med breial selvsikkerhet, personlige tekster på norsk og engelsk, og deltok på by:Larm i Trondheim i 2003 – før de hadde gitt ut noe på plate. Freakshow dukket siden opp på samleplata +47 Hip-Hop – en introduksjon (2003), 12-tommeren «Hva skjer»/«Come On» (2003) og We Are The Champions Mixtape (2004). Freakshow vant Beste nykommer-prisen på Norwegian Hip Hop Awards 2004. Der rivalene i Spetakkel utmerket seg med kjapp rapping og erkebergenske referanser, var Freakshows musikk og tekster seigere og saktere, mer inspirert av amerikansk klubb-hiphop, vestkyst- og sørstatsrap og gangstarappere som Dr. Dre, Snoop Dogg og 50 Cent. Freakshow gjorde bl.a. fornorskinger av hits som «Tipsy» av J-Kwon, «Right Thurr» av Chingy og «Stunt 101» av G-Unit.

Freakshow var inne i varmen i hiphop-miljøet, og dukket opp på mixtaper som Langbeins Henda i været (2004) og Shogunz’ The Four Seasons (2004). Kort tid etter gikk gruppen i oppløsning. Leeroy og Ali fortsatte som Freakshow, mens Manu og Vaular dannet duoen Tier’n & Lars. Girson er blitt Vaulars faste makker på scenen og har sin egen hiphopgruppe: A-laget. Deres mixtape Frykt og avsky i Bergen (2005) var et lovende visittkort, der Vaulars avslappede stil viste at rap på bergensk var mer enn den hektiske motormunnstilen til Spetakkel. Noen måneder senere gravla Freakshow og Spetakkel stridsøksen, og samlet Bergens hiphop på Spetakkel-svanesangen Presenterer Slaglinjelaget (2005). Tier’n & Lars fulgte raskt opp med en ny plate, gatealbumet Tilbake til stripa: Forberedelsen. Der Frykt og avsky i Bergen inneholdt stjålne beats og et bredt gjestegalleri, var dette 15 låter med originale beats, spilt inn i løpet av en uke, og med en gjesteliste begrenset til Freakshows eget univers av rappere og produsenter. I tillegg ble plata gitt bort gratis av ATP Music, duoens eget plateselskap.

I 2005 fikk ATP Music distribusjonsavtale med MBO, men samarbeidet ble avsluttet etter bare én single. Derfor var det Playground som i oktober 2006 distribuerte Tier’n & Lars’ offisielle debutalbum, Kulturclash. Musikken var fortsatt inspirert av gangstarap fra Los Angeles, Atlanta og Houston, men de musikalske gjestene het Jan Eggum og Helge Jordal. Albumet rommet historier om hvor fett det er å ha en kompis med bil. Jan Eggums refreng fra antiabort-sangen «Sånn kan det gå» ble brukt til å fortelle hverdagshistorier om pengemangel, øldrikking, kjipe jobber og hard festing. Kulturclash fikk blandet mottakelse av kritikerne, og ble den siste utgivelsen fra Tier’n & Lars, da Lopéz la rapkarrieren på hylla til fordel for fast jobb i platebransjen og egen filmblogg.

Vaulars første soloalbum La hat – Et nytt dagslys… ble utgitt i desember 2007, med musikk av hiphop-produsentene Anand Chetty, Harry West & I.Forgot, DJ Leven, Even Brenna, Hkon og Big Ice & Oral Bee. Vaular beskrev selv plata som «laidback, lun, fengende og melodisk», med samplinger av The Aller Værste! og De Musikalske Dvergene. Plata ble oversett av Oslopressen. Én låt fra La hat… skilte seg umiddelbart ut: «Eg e fra Bergen» var en fengende, selvsikker og patriotisk hyllest til hjembyen, og som «Kompis med bil» var også denne musikalsk inspirert av Texas’ «screwed and chopped»-miljø. Den ble plukket opp av DJ Chill fra Houston, som senere spilte den for bookingansvarlig for hiphop på South By Southwestfestivalen i Texas. Dermed endte Vaular og gruppen A-Laget med å bli invitert til den viktige bransjefestivalen i Austin i mars 2008.

2009 ble innledet med finaleplass i Zoom Urørt under by:Larm. I mai fulgte han opp forhåndshypen med albumet D’e glede, i hovedsak produsert av Anand Chetty. Det fikk bred oppmerksomhet og stort sett positive anmeldelser. Singlen «Skyld på Lars Vaular», produsert av Tungtvanns Poppa Lars, ble av mange trukket frem som høydepunktet. Neste single ble Vaulars gjennombrudd og en stor radiohit: «Solbriller på». D’e glede ble nominert til Spellemannprisen, i likhet med musikkvideoen for «En eneste».

Tredjealbumet Helt om dagen, helt om natten (2010) ble promotert av Cosmos Music og lå 18 uker på VG-lista, med 3. plass som høyste plassering. Samme år ble Vaular tildelt Norsk Målungdoms dialektpris og fikk sin første singlehit med technolåta «Rett opp og ned» (11. plass, åtte uker på lista) – fra EPen Helt ute på. I 2011 hadde han en mindre hit med «Fett» og nådde 5. plass med albumet Du betyr meg. Det ga ham to Spellemannpriser: Årets hiphopalbum og Årets tekstforfatter.

Våren 2012 samarbeidet Lars Vaular for første gang musikalsk med sin fetter Sondre Lerche, men duosinglen «Øynene lukket» ble ingen hit. I TV-serien og på albumet Cover Me (2012) fremførte han Jonas Fjelds «Engler i sneen». På tampen av 2012 ga Vaular ut en EP, Autobarn, som medlem av hiphopduoen Autobarn.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.