Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lars Martin Myhre

Velg forbokstav på

10.08.1956 -


Vokalist, gitarist, komponist og produsent, f. 10.08.1956 i Tønsberg, oppvokst på Olsrød. Myhre er mest kjent for sitt samarbeid med Odd Børretzen, som bl.a. har avstedkommet kjempesuksessen Noen ganger er det all right. I tillegg er Myhre en allsidig komponist som har jobbet innenfor de fleste musikkstiler, fra viser og teatermusikk til film og klassisk. Han omtales ofte som en komponist med personlig signatur, og er også en etterspurt produsent for andre artister.

Myhre har mottatt tre spellemannpriser sammen med Børretzen. Myhre ble landskjent gjennom sitt samarbeid med dikteren Arild Nyquist i dennes gruppe Trio Tre (1983–99). Etter flere innspillinger med Nyquist innledet Myhre et samarbeid med Børretzen, samtidig som han begynte å planlegge plater på egenhånd. Verket hysj ble laget som et bestillingsverk til Vestfoldfestspillene i 1997, og innspilt sammen med Palle Mikkelborg. Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Den engelskspråklige versjonen av albumet fikk tittelen hush. I tillegg til Mikkelborg deltok anerkjente jazzmusikere som Joanna Foster, Jonathan Guy Lewis og Kvitretten.

Etter flere år med Nyquist og Børretzen, meldte behovet seg for å lage en hel plate med enkeltstående viser. Den opprinnelige planen var å invitere en rekke vokalister til å delta på albumet 10 sanger (2001), men Myhre endte opp med å synge alle sangene selv. Syv av de ti tekstene til platen var skrevet av forfatteren Ingvar Hovland. Alle sangene hadde kjærlighet som fellesnevner. Platen ble veldig godt mottatt, og flere av sangene ble radiofavoritter. Myhre ble tildelt Gammlengprisen for 2005.

Hovland skrev også de fleste tekstene til Stengetid? (2006) og Sibelius’ åttende – eller så langt vi har reist for å komme til kort (2011), som begge nådde Topp 40 på VG-lista og ble innspilt med Myhres faste band: Terje Johannesen (gitar, trompet), Olaf Kamfjord (bass) og Jon K. Rosslund (trommer).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.