Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lars Kilevold

Velg forbokstav på

Lars Kilevolds første utgivelse, «Livet er for kjipt» (1980), var først skrevet til russerevyen i Fredrikstad i 1980, og ble en kjempeslager på radio
Lars Kilevolds første utgivelse, «Livet er for kjipt» (1980), var først skrevet til russerevyen i Fredrikstad i 1980, og ble en kjempeslager på radio


Lars Kilevolds andre LP het ''Er'u klar?'' (1982), og inneholdt nok et knippe melodiøse låter med småsinte tekster, med «Reiser fra deg» som den bitreste
Lars Kilevolds andre LP het ''Er'u klar?'' (1982), og inneholdt nok et knippe melodiøse låter med småsinte tekster, med «Reiser fra deg» som den bitreste


22.08.1960 -


Musiker, komponist og produsent, f. 22.08.1960 i Fredrikstad. Kilevold vil for alltid huskes for sin debutsingle «Livet er for kjipt» fra 1980, som lå 35 uker på VG-lista i 1980–81.

Artistnavnet hans var Lars på de to første albumene, som begge nådde Topp 15. Oppfølgeren Er’u klar? fra 1982 videreførte popmusikken fra forrige plate, og singlen «Hei på deg»/«Jubel og blod» nådde 8. plass. Kilevold startet et samarbeid med Lage Fosheim og Eivind Rølles i The Monroes, og ble etter hvert den viktigste støttespilleren for disse, både som keyboardist og medkomponist på mange av låtene.

Fosheim og Rølles hadde tidligere spilt i Broadway News, hvor Kilevolds neste partner også var med, Torstein Bieler. Det ble et stilskifte for Kilevold i bandet han og Bieler dannet i 1989. Heavyrockbandet (eller puddelrockbandet) Sons Of Angels ble sett på som en supergruppe, og oppnådde også stor suksess både hjemme og ute, bl.a. i USA.

I 1987 stiftet Lars Kilevold og Torstein Bieler prosjektet Ute Til Lunch for å teste NRKs reklamegrenser og skape blest rundt reklamebyrået Ted Bates. Debutsinglen «Ute til lunch» ble spesialskrevet for Ted Bates, og inneholdt reklame for alt fra Peppes Pizza og Manpower til banken DnC og Tiedemanns tobakk. Den gikk rett til topps på Ti i skuddet, solgte 15 000 eksemplarer og lå 14 uker på VG-lista. Det var dessuten den første norskspråklige raplåten som ble gitt ut på plate; fem år før Ståle Stiil og sju år før Gatas Parlament.

Prosjektet ble videreført med albumet Dette er en kjempehit! (1988), som lå åtte uker på VG-lista, fulgt opp av hitsinglene «Gummisangen» (1988) og «Hagen ræpp» (1989) – med rap av Fremskrittspartiets Carl I. Hagen. Under navnet Bertrand N sto Kilevold i 1998 bak nok et reklame-stunt: singlen «Varm & myk & rund» – en reklame for Peppes Pizza som fikk mye radiospilling.

Siden 90-tallet har han jobbet mest med musikk til reklamefilmer, og han og Martin Aune (Bjølsen Valsemølle) gikk til topps på VG-lista med sine to reklamelåter for Pizza Grandiosa: «Respekt for Grandiosa» (2006) og «Full pakke» (2007). Disse ble utgitt under artistnavnet Grandiosa. Duoen kalte seg Whistle And Hum på en reklamesang for Rimi, «Charmig tvåa» (2006).

Kilevold skrev alene musikken til TV-seriene og spillefilmene om Karsten og Petra (2013–14). I TV-serien og på albumet Cover Me (2012) framførte han Admiral Ps «Snakke litt».
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.