Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Lars Børke

Velg forbokstav på

19.02.1947 - 2007


Lars Børkes første plate, ''50 kroner og en gullring,'' fra 1975
Lars Børkes første plate, ''50 kroner og en gullring,'' fra 1975


Sammen med Asa Krogtoft utgjorde Lars Børke Lasa som utga ''Discovery'' i 1977
Sammen med Asa Krogtoft utgjorde Lars Børke Lasa som utga ''Discovery'' i 1977


Vokalist og komponist, f. 19.02.1947. Hans fulle navn er Lars-Edvin Børke. Utdannet tømrer, med håndlafting som spesialitet. Bestefaren var smed i Narvik, og gjennom ham ble Børke kjent med rallarmiljøet som senere dukket opp i noen av sangene hans.

Børke startet sin sangkarriere som 13-åring, og dannet gruppen Hustlers mens han ennå gikk på skolen. Etter flere forskjellige amatørband startet han Lars Børke & The Summits sammen med medlemmer fra Tune Five. Deretter begynte han som studiomusiker og komponist i Oslo. Debuterte på plate i 1974 med singlen «Maria» på platemerket RCA. Inger Lise Rypdal spilte inn hans komposisjon «Send ditt svar med vinden», og like etter ga Børke ut sin første LP 50 kroner og en gullring på selskapet Talent. Platen avslørte en artist med sterk personlighet og et ønske om å formidle sanger til refleksjon og ettertanke. Alt materialet var egenkomponert, og blant figurene som dukket opp i tekstene var vandringsmenn, rallarsmeder, livets løse fugler og den amerikanske politimannen Serpico.

Børke var innom Europatoppen to ganger i løpet av det neste året. Først med «På din gravsten» og deretter som komponist av «Rock-Ola» fremført av Inger Lise Rypdal. Han deltok også på flere av platene i den populære slagerserien Treff. Børke jobbet tett med Pete Knutsen, som var arrangør og orkesterleder på både 50 kroner og en gullring og oppfølgeren Mayday (1976). På sistnevnte ble det gjort plass til tre oversettelser av engelske låter, i tillegg til syv egne komposisjoner.

Et nært vennskap med Asbjørn «Asa» Krogtoft førte til at Lars og Asa startet duoen Lasa i 1977. Albumet Discovery var en av de første LP-ene i Norge presset på farget vinyl, og omslaget var en morsom etterligning av Christian Kroghs berømte maleri Leiv Eiriksson oppdager Amerika. Duoen fikk musikerhjelp fra Pete Knutsen, Thor Andreassen, Iver Kleive og Henryk Lysiak. Alt materialet var selvkomponert og med engelske tekster. Samme oppskrift ble brukt på oppfølgeren Released (1980), eget materiale på engelsk (deriblant en ny versjon av 1-2-6-slageren «Graveyard Paradise») og hjelp fra Knutsen og Andreassen i tillegg til bl.a. Svein Gundersen og Freddy Lindquist.

Etter Lasa dannet Børke en country-duo med Cathy Ryen. På LP-en Vind fra Vest (1982) ble duoen hjulpet frem av bandet Country-kameratene, bestående av musikere fra Nøkken, Bergen Blues Band, Flying Norwegians og Sambandet. Repertoaret var kjente countrylåter med norske tekster. På sin neste soloplate, Nye horistonter (1984), valgte Børke igjen å satse på oversettelser av amerikanske countrylåter. Selv fremsto han som en norsk variant av Don Williams, og blant musikerne var Jonas Fjeld Band og Nick Borgens Country Kvintett.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.