Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kringkastingsorkestret KORK

Velg forbokstav på

En av de nyeste innspillingene med Kringkastingsorkesteret, under dirigentene Anders Eljas og Jens Wendelboe, er ''Nå har vi vaska golvet'' (2003), en samling Alf Prøysen-sanger
En av de nyeste innspillingene med Kringkastingsorkesteret, under dirigentene Anders Eljas og Jens Wendelboe, er ''Nå har vi vaska golvet'' (2003), en samling Alf Prøysen-sanger

1946 -

NRKs symfoniorkester, dannet i 1946. Det privateide Kringkastingsselskapet A/S hadde fra starten i 1925 et Radioorkester på fem mann under ledelse av fiolinisten Trygve Christiansen, utvidet i 1927 til en besetning på tolv.

I 1933 ble Norsk Rikskringkasting (NRK) statsinstitusjon, og i 1946 ble orkesteret utvidet under ledelse av radioens første musikksjef (til 1957), kapellmester Hugo Kram. I 1956 slo man orkesteret sammen med Øivind Berghs populære Bristolorkester, og dannet Kringkastingsorkesteret, med 24 medlemmer under Berghs ledelse. Han hadde klare idealistiske intensjoner om å skape et underholdningsorkester etter modell fra BBC og Danmarks Radio. Ikke minst med den populære Meloditimen, frem til 1965, ble orkesteret en hjørnestein i norsk populærmusikk.

Med tiden kom kjente arrangører og dirigenter som Egil Monn-Iversen, Carsten Klouman og Sigurd Jansen til å utvikle orkesterets spesielle «sound» i underholdningskonserter og som festlig ramme rundt de mange populære lørdagsshowene i radioens glansdager på 50- og tidlig 60-tall. Programserier som Rundtomkring og Slagerparaden representerte høydepunkter i så måte.

Orkesteret ble enda mer prominent synlig i de tidlige TV-showene for Nordvisjonen, TV-versjonen av Slagerparaden, Lommeoperettene og Prospektkortene, ved siden av den årlige norske finalen i Melodi Grand Prix, der orkesteret var sentralt fra starten i 1960 og til og med 1984. Da var besetningen først blitt utvidet til 35 (1962), 40 (1967) og 46 (1973). I 2012 er besetningen på 54.

De skiftende tidenes mange populærsangere fra Jens Book-Jenssen via Inger Jacobsen, Nora Brockstedt og medlemmene i The Monn Keys til Wenche Myhre, Kirsti Sparboe og Inger Lise Rypdal arbeidet ofte med orkesteret, også ved plateinnspillinger, selv om det da gjerne sto bare Egil Monn-Iversens orkester – for eksempel – på platene.

Orkesteret spilte også nesten årlig ved konsertene fra Momarkedet, for legender som Zarah Leander, Josephine Baker, Vera Lynn og Julie Andrews. Øivind Bergh gikk av med pensjon 1976, og hadde da gjort en enorm innsats for norsk underholdning, både for komponistene og utøverne.

Særlig viktig i ettertid er kanskje de mange innspillingene av norsk musikk i NOPA-serien Light Music From Norway. Orkesterets eneste «slager», Ønskekonsert-traveren «Ut mot havet» av Edvard Fliflet Bræin, inngår i serien. To CD-plater med utvalg fra denne serien ble utgitt i 1989 (Ut mot havet) og 1991 (Snapshots).

Etter Øivind Berghs tid som dirigent ble serien fortsatt med mer tilfeldig sammensatte orkesterbesetninger. Sverre Bruland var fast dirigent fra 1976 til 1988, da orkesteret ble trukket ut av radioens musikkavdeling og underlagt programdirektørene for henholdsvis radio og fjernsyn, med Reidun Berg som administrativ leder. I 1990 ble det opprettet en egen orkesteravdeling under hennes ledelse, og i 1991–99 var hun også kunstnerisk leder. Fra 1988 til 1994 var Avi Ostrowsky fast sjefdirigent, fulgt av Ari Rasilainen i 1994–2002.

Sigurd Jansen var i mye av denne perioden hovedansvarlig for underholdningsmusikksiden, og ellers ble det benyttet gjestedirigenter. Fra 2009 har Rolf Lennart Stensø vært orkestersjef. I 2003–05 var Rolf Gupta sjefdirigent, en stilling danske Thomas Søndergård hadde i 2009–12. Ny sjefdirigent fra høsten 2013 er peruanske Miguel Harth Bedoya.

På 2000-tallet, bl.a. med Holger Gulbrandsen som orkestersjef, har orkesteret gjenerobret en del av posisjonen som underholdningsorkester, som en del av en bevisst mer offensiv satsning, hvor man også har gått ut av «huset» og arbeidet i Oslo Konserthus, Oslo Spektrum, Kulturkirken Jakob, Drammens Teater og på Rockefeller.

Man har spilt med internasjonale navn som Paul McCartney, Willie Nelson, Natalie Cole, Anastacia, Shirley Bassey og Tommy Körberg på den årlige Nobelkonserten, og hatt konserter med norske artister som Wenche Myhre, Øivind Blunck, Guri Schanke, Silje Nergaard, Jan Werner Danielsen, Kari Bremnes, Anne Grete Preus, Kåre Conradi, Marian Aas Hansen, Ingrid Bjørnov, Mari Boine og Hovedøen Social Club.

Det er blitt utgitt liveinnspillinger med Sissel Kyrkjebø og Come Shine ved siden av Prøysenplaten Nå har vi vaske golvet (2003) og to plater med Sigmund Groven (2004). I 2004 kom også en DVD med orkesteret og Popol Ace (Silently Loud).

Man regner ellers at ca. en tredel av orkesterets repertoar er underholdningsmusikk, inkludert musikk til dramatikk i radio og TV. KORK, som Kringkastingsorkesteret nå ofte kalles, spiller inn flere album i året, både med klassisk musikk, samtidsmusikk og pop/rock. I 2006 fikk det Spellemannprisen sammen med Grex Vocalis i klassen samtidsmusikk, for albumet Arne Nordheim: Draumkvedet. KORK ble også nominert til Grammyprisen for beste samtidsmusikkalbum for innspillingen av danske Poul Ruders Klaverkonsert nr. 2, en innspilling som fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

Deres mest solgte plater ble innspilt med Vamp: I full symfoni (2006) og I full symfoni II (2010). Også Bernhofts livealbum Walk With Me (2011), Dimmu Borgirs Abrahadabra (2010) og Kurt Nilsens juleplate Have Yourself A Merry Little Christmas (2010) ble storselgere.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.