Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kolbjørn Svendsen

Velg forbokstav på

Far og sønn: «Går det, så går det», fremført av Victor Bernau, var en av mange melodier Kolbjørn Svendsen skrev til tekster av sin far Arne Svendsen
Far og sønn: «Går det, så går det», fremført av Victor Bernau, var en av mange melodier Kolbjørn Svendsen skrev til tekster av sin far Arne Svendsen


17.09.1903 - 04.10.1967


Komponist og kapellmester, 17.09.1903–04.10.1967, født i Fredrikstad, sønn av visedikteren Arne Svendsen. Svendsen studerte komposisjon med Gustav Lange og Thorolf Voss. Han virket som revy- og operettekomponist, og var ansatt som kapellmester ved Den Nationale Scene i Bergen. Av operetter skrev han bl.a. Here I Am (1945) og Kronbrura (1952).

I likhet med faren var han knyttet til Chat Noir. Her trakterte han pianoet, og som huskomponist satte han melodi til mange av farens revytekster. Før han fylte 40, kunne han se tilbake på over 500 komposisjoner. Den første kom til en Chat Noir-revy i 1922. Ernst Rolf var en av dem som raskt forsto Svendsens genialitet som populærkomponist, og lanserte flere av Svendsens melodier i sine revyer.

Det er først og fremst som komponist av populærmelodier Kolbjørn Svendsen vil bli husket. Blant populærmelodiene han komponerte kan nevnes «Karl Johan», «Hu svigermor å’n Evensen og kjærringa og jeg», «Serru, serru», «Ned’i dalen», «De tusen sjøers land», «Under måneskinnslampen», «Kom Juanita» og «Over blånende fjell».

Han komponerte også for kor og orkester, bl.a. orkesterverket «Polonaise brillante» og «Tussene kommer tassende».
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.