Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Knut Skodvin

Velg forbokstav på

21.12.1951 -


Musiker, komponist og produsent, f. 21.12.1951 i Bergen, oppvokst i Høyanger. Begynte å spille trekkspill som syvåring, og har kontrabass som hovedinstrument.

Han spilte i Stavanger Symfoniorkester allerede i gymnastiden, og etter flere år i Bergen Filharmoniske Orkester (1975–80), begynte han som musiker (1980) og musikalsk leder (1986) på Den Nationale Scene i Bergen. Her fikk han raskt komposisjonsoppgaver, og har skrevet musikk til rundt 50 sceneproduksjoner, deriblant to musikaler: Knut Gribb tar Bergenstoget, med tekst av Gunnar Staalesen (1986) og Nordahl i våre hjerter med tekst av Erling Gjelsvik (1989).

Gynt er ballettmusikk til en fabulering omkring fjerde akt i Peer Gynt av Henrik Ibsen. Skodvin var en av initiativtakerne til opprettelsen av Nordahl Grieg Teatret i Bergen i 1977, og skrev mye av musikken til deres forestillinger. I 1982 ga han ut en av de tidlige elektroniske innspillingene her i landet, Kondens. Under et opphold i Zambia i 1983–85 spilte han i et lokalt band, og produserte to dokumentarfilmer.

I 1986 produserte han sin første forestilling, Grafitti. Han var produsent for flere sommerrevyer i Bergen, bl.a. med Ole Paus, og har stått bak en rekke suksesser som Thomas Giertsen tar pirattaxi, Ungkarsfesten, Otto Jespersen: Stolt, hvit og vanskelig, m.fl. Er medeier i og leder av Stageway Teater fra 1997.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.