Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kjell Lund

Velg forbokstav på

De mest kjente sangene til Kjell Lund, akkompagnert av Ragnar Danielsen, ble samlet på LP-en ''I barnetimehuset'' (1968)
De mest kjente sangene til Kjell Lund, akkompagnert av Ragnar Danielsen, ble samlet på LP-en ''I barnetimehuset'' (1968)


18.06.1927 -


Sanger, f. 18.06.1927 på Lillehammer. Kjell Lund er en av etterkrigstidens mest betydningsfulle arkitekter i Norge – sammen med kollega Nils Slaatto – men i yngre år var han minst like kjent som barneunderholder.

Midt på 50-tallet begynte han å synge viser for Lørdagsbarnetimen i NRK. I januar 1958 hadde han sin første runde med Barnetimen for de minste, som var å høre på radio fra klokka 8.40 til 9.00 på alle hverdager unntatt lørdag. Dette var så vellykket at det ble to runder til, én i februar og én i mars samme år. Barnetimene besto av selvskrevet stoff. Her fikk man høre visa om «Den store sinte svarte skumle katta til fru Haugen» – som for øvrig var virkelig nok og som het Ramona – og et fantastisk kutt med tittelen «Her kommer Dikkdikk, Lingling Ades Pallops FrinDal Torsteinsen».

Lund ble akkompagnert av Ragnar Danielsen på piano i disse sendingene. Danielsen sto også bak det musikalske akkompagnementet på tre EP-plater, men da som orkesterleder. Disse EPene het 8 viser fra Barnetimen, 8 tulleviser til fra Barnetimen og Snurrebomviser.

Flere av Lunds låter er blitt klassikere. Spesiell er «Hobbyvisa» – tidenes første norske sang som nevner Donald Duck i teksten – og «Her kommer guttemusikken», som var spesialskrevet til en lørdagsbarnetime i 1958. Senere ble det mer arkitektur enn musikk for Lund, som bl.a. har tegnet Chateau Neuf og Norges Bank. Han gjorde noen innspillinger for Barnas trafikkplate i 1961. For øvrig har han skrevet flere bøker, bl.a. Pål og Gro på Maihaugen (1956), om hvordan det var å vokse opp i Vågå i 1870-åra.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.