Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kings of Convenience

Velg forbokstav på

Kings of Conveniences debutplate ''Quiet Is The New Loud'' (2001) ble svært godt mottatt, og i England nærmest sett på som begynnelsen på en ny «stillferdig» trend
Kings of Conveniences debutplate ''Quiet Is The New Loud'' (2001) ble svært godt mottatt, og i England nærmest sett på som begynnelsen på en ny «stillferdig» trend

Kings of Convenience har med sine to utgivelser solgt over 400 000 eksemplarer i Europa. Studioalbum nummer to heter ''Riot On An Empty Street'' (2004)
Kings of Convenience har med sine to utgivelser solgt over 400 000 eksemplarer i Europa. Studioalbum nummer to heter ''Riot On An Empty Street'' (2004)

1997 -

Popduo fra Bergen bestående av Eirik Glambek Bøe (gitar og vokal) og Erlend Øye (gitar, keyboards og vokal). Barndomsvennene Øye og Glambæk Bøe ga i 1996 ut en selvfinansiert EP med det norskspråklige bandet Skog, som hørtes ut som en grumsete hybrid mellom Seigmen og deLillos. Etter at Øye og Glambæk Bøe året etter bodde sammen i Liverpool, fant de imidlertid den akustiske tonen og begynte å skrive nedtonede låter som Kings of Convenience.

I 1999 ble singlen «Toxic Girl» gitt ut av det elektronisk baserte plateselskapet Tellé Records, som for anledningen opprettet en egen fløy for å gi ut pop- og rockplater. «Toxic Girl» ble en radiohit og føltes på den tiden som et jordnært og vennlig alternativ til all staffasjepopen som florerte på listene. Etter tre singleutgivelser på Éllet Records, tegnet bandet platekontrakt med Virgin-labelen Source, som lanserte EPen Playing Live In A Room (2000). Den gikk helt opp til 2. plass på VG-lista.

Debutalbumet Quiet Is The New Loud ble sluppet i 2001, og inneholdt akustiske poplåter, hviskende stemninger og tiltalende melodilinjer. Albumet ble en stor suksess både i Norge og utenlands, og solgte ca. 40 000 eksemplarer i Norge. Særlig i Storbritannia ble ordspillet i platetittelen godt mottatt, og den britiske musikkpressen så på Kings of Convenience som begynnelsen på en ny, stillferdig trend innenfor popmusikk. Etter plateutgivelsen spilte Kings of Convenience flere konserter i Storbritannia, bl.a. bega de seg ut på en egen kinoturné hvor de på passende vis fremførte låter for et sittende publikum. Duoen fikk også to singler inn på de britiske hitilistene i 2001: «Toxic Girl» (44. plass) og «Failure» (63. plass).

Quiet Is The New Loud ble etterfulgt av remiksplaten Versus, hvor bl.a. Röyksopp, Bjørn Torske og britiske Four Tet bearbeider Kings of Convenience-låter. I 2004 kom Kings of Conveniences andre studioalbum Riot On An Empty Street, hvor det helakustiske lydbildet var utvidet ved hjelp av banjo, bass og trompet. Det havnet på Topp 3 i Norge og Italia, og Topp 50 i Storbritannia. Musikkvideoen til «I’d Rather Dance With You» ble tildelt Alarmprisen og nominert til Spellemannprisen. Denne singlen nådde 60. plass i Storbritannia.

Så ble det stille fra duoen et par år, men i 2007 begynte de å spille live igjen, og to år etter kom tredjealbumet Declaration Of Dependence, som ble innspilt i Italia og Bergen. Det nådde Topp 10 i Norge og Italia. I likhet med de to forgjengerne ble også dette nominert til Spellemannprisen.

Erlend Øye har også en solokarriere, og kom i 2003 med den elektroniske popplaten Unrest, som nådde 3. plass i Norge. Her samarbeider Øye med technoartister og produsenter som Schneider TM, Prefuse 73 og Morgan Geist. Oppfølgeren DJ Kicks (23. plass i 2004) er en miksplate hvor Øye spiller og synger over sine favorittlåter innen techno og pop. Han er også frontfigur i det tyske elektronikabandet The Whitest Boy Alive, som debuterte med albumet Dreams i 2006. Det ble nominert til Spellemannprisen. Oppfølgeren Rules kom i 2009.

Siden 2006 har Eirik Glambæk Bøe spilt i hobbybandet Kommode, sammen med to medlemmer fra Skog. Samme år varmet de opp for The Whitest Boy Alive. Erlend Øye har også bidratt med vokal og tekster til Röyksopp, bl.a. på hitene «Poor Leno» og «Remind Me».


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.