Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kine Hellebust

Velg forbokstav på

Etter LP-en'' Fra innsida'' (1984) gjorde Kine Hellebusts oppfølgeren ''Mot yttersida'' (1987), også denne sammen med Tramteatret-kollega Anders Rogg
Etter LP-en'' Fra innsida'' (1984) gjorde Kine Hellebusts oppfølgeren ''Mot yttersida'' (1987), også denne sammen med Tramteatret-kollega Anders Rogg


15.12.1954 -


Skuespiller, sanger, komponist og kulturarbeider, f. 15.12.1954 i Harstad. Medlemskap fra 1963 i Harstad Amatørteater forteller om en sterk vilje til å formidle. I 1973 var hun med på å starte Nordnorsk Viseforum.

Under et opphold i Oslo på 70-tallet var hun med i visegruppen Håløyglaget og i en teatergruppe. Hun fikk tilbud om å komme til Hålogaland Teater som elev, og ble der i mer enn fire år. Tilbake i Oslo ble hun med i Tramteatret, hvor hun ble medeier og var skuespiller i vel seks år. Hun var en uforglemmelig Randi i Tramteatrets TV-serier om Pelle Parafins Bøljeband: Serum Serum (1980) og Pelle Parafin og automatspøkelsene (1981).

Sammen med Anne Nyutstumo, Liv Aakvik og Anders Rogg fra Tramteatret dannet hun A/S Dameteater & søn, et humoristisk/satirisk ensemble som holdt det gående i ti år. CDen Sanger vi tror vi husker fra 1995 har med høydepunkter fra denne virksomheten.

Hellebust har bak seg en lang rekke plateutgivelser og et forfatterskap som strekker seg fra 1981. Norsktoppen-eneren «Det hainnle om å leve» er kanskje den som sterkest forbindes med henne. Den kom ut på LPen Fra innsida i 1984, en innspilling hun gjorde sammen med Anders Rogg. Mot yttersida fra 1987 var oppfølgeren de to gjorde sammen. Begge disse innspillingene var nominert til Spellemannprisen.

En skade gjorde at hun måtte legge bort skuespillervirksomheten, og hun har siden konsentrert seg om skriving, både av skjønn- og faglitteratur, og om musikk. CDen Kine Hellebust syng Elias Blix kom ut til 100-årsmarkeringen av salmedikterens død i 2001. Hun var medlem i Verdikommisjonen og Kringkastingsrådet, og er en ettertraktet foredragsholder og dramatiker.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.