Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ketil Bjørnstad

Velg forbokstav på

25.04.1952 -


Kjetil Bjørnstad 19 år, fra Alle Kvinner 1971
Kjetil Bjørnstad 19 år, fra Alle Kvinner 1971


''Leve Patagonia'' (1978) var en rockeopera om Christiania-bohemen
''Leve Patagonia'' (1978) var en rockeopera om Christiania-bohemen


Etter samarbeidet med svenske Lill Lindfors på ''Leve Patagonia ''(1978) skrev Bjørnstad sanger til flere hele album med Lill, bl.a. ''Och människor ser igen'' (1980)
Etter samarbeidet med svenske Lill Lindfors på ''Leve Patagonia ''(1978) skrev Bjørnstad sanger til flere hele album med Lill, bl.a. ''Och människor ser igen'' (1980)


''The Sea'' (1995) ble et gjennombrudd i Bjørnstads forsøk på å forene jazz og moderne kammermusikk
''The Sea'' (1995) ble et gjennombrudd i Bjørnstads forsøk på å forene jazz og moderne kammermusikk


Multikunstner, komponist, pianist og forfatter, f. 25.04.1952 i Oslo, oppvokst på Røa og Ringstabekk. Han har gitt ut over 30 bøker, dikt, romaner og biografier, blant disse dokumentarromanene G­-moll­balladen om Edvard Grieg og Samtaler med Lill (Lindfors), mens romanen Til musikken kom i 2004. Han har også skrevet skuespillet Spill: Ole Bull og Myllarguten.

I sitt forfatterskap vender han stadig tilbake til kunstnermiljøene, både samtidens og kunst- og bohemmiljøet i Kristiania omkring århundreskiftet. Ketil Bjørnstad er utdannet klassisk pianist. Han viste seg tidlig som en usedvanlig musikalsk begavelse, men som 18-åring la han den klassiske musikken og dens store prestasjonskrav på hyllen og begynte å spille med visesangere, avantgardejazzmusikere og andre kunstnere fra 70-tallets kreative musikkscene. Samtidig kom hans første diktsamling, Alene, ut.

På sin første LP, Åpning (1973), samarbeidet han med Arild Andersen, Jon Christensen og Jon Eberson. Dette satte en standard for hans valg av medmusikanter, og han har siden alltid hatt med seg de ypperste av både jazzmusikere, rockemusikere og sangere. Pål Thowsen og Knut Riisnæs spilte på – og Svein Erik Børja produserte – mange av de tidlige innspillingene. Berget det blå (1974) ble tildelt Spellemannprisen i Åpen klasse. LPen Tredje dag (1975) er den første av flere soloinnspillinger med et ekspressivt og lyrisk klaverspill.

Hans samarbeid med Ole Paus har ført til flere spennende utgivelser, både på riller og papir. Lise Madsen, Moses og de andre fra 1975 var starten på det. Deres felles bokprosjekt om VM i forball i 1998, Reisen til Gallia, er en sportsbegivenhet for alle.

Bjørnstad har latt litteraturen inspirere til tonesetting av tekster som Edda-dikt på Old, tekster fra Bibelen og John Donne på Grace, et bestillingsverk til Vossajazz i 2000 med Anneli Drecker på vokal, Hamsuns dikt i samarbeid med Ole Paus, Garborgs Haugtussa med Lynni Treekrem, Munch-tekster i samarbeid med Kari Bremnes, Stein Mehren med Frøydis Armand og Edith Södergran med Lill Lindfors.

Flere innspillinger har Bjørnstads egne sangtekster. En gammel fascinasjon for Hans Jæger – og spesielt for hans forhold til Oda Lasson – er utgangspunktet for musikalen Leve Patagonia (1978), en rockeopera om Kristiania-bohemen og hans samtidige. Her har Bjørnstad fått med seg et konglomerat av sangere, bl.a. Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors, Jahn Teigen, Radka Toneff, Alex,Alf Cranner, Lars Klevstrand, Hege Tunaal og Harald Heide-Steen Jr. Hans mest kjente sang, «Sommernatt ved fjorden», stammer fra denne musikalen, og det er Ellen Westberg Andersen som synger den på platen.

Rockoperaen Rift er en svart fabel omkring temaet miljøødeleggelse, og er tenkt som et stykke som amatører kan sette opp. Rift ble først lansert i brokker på TV, og ble sceneoppført i Kristiansund før den kom på plate i 1991. Her synger Jonas Fjeld, Jørn Hoel, Anne Grete Preus, Lage Fosheim (The Monroes), Lynni Treekrem, med flere.

I 1993 innledet han sitt samarbeid med Manfred Eichers prestisjefylte tyske plateselskap ECM med Water Stories. I 1995 kom The Sea I–XII, den første av mange innspillinger med den amerikanske cellisten David Darling på laget. Darling har som Bjørnstad gått fra en klassisk skolering til å spille improvisasjonsmusikk.

Bjørnstad har gjennom mer enn 30 år preget det norske kulturliv med sine litterære verk og sin musikk. Hans produksjon Solskinnsdypet (2004) er et «poetisk møte» mellom dikteren Kolbein Falkeid og Ketil Bjørnstad, på en CD som prydes av malerier av Kjell Pahr-Iversen, og hvor overskudd fra CD-salget gikk til TV-aksjonen 2004. Han utga i 2011 en bok om et jazzalbum fra 1974 – Jan Garbarek, Keith Jarrett, Palle Danielsson og Jon Christensens Belonging – i anledning av at det ble kåret til tidenes 6. beste norske album i Morgenbladet.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.