Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Katie Rolfsen

Velg forbokstav på

10.11.1903 - 22.09.1966


Hanna Katarina Rolfsen, skuespiller og sanger, 10.11.1903–22.09.1966, født i Oslo. Utdannelse både fra Kunstakademiet i Oslo og fra ballettskolen ved Nationaltheatret, der hun også sto på scenen som skuespillerinne.

I 1923 kom hun til Casino­-teatret i Oslo. Der spilte hun sammen med Ernst Rolf, som tok henne over til svenske scener i 1925. Her ble hun værende, med engasjement på forskjel­lige teatre, som Cirkusteatret, Södra Teatern og Folkan. Som revyskuespillerinne var hun med på turneer med både Ernst Rolf og Karl Gerhard, og hun gjestet også Chat Noir.

Hun ble karakterisert som en fantasifull revyartist i den folkelige, bur­leske stilen. Som kunstner var hun allsidig. Ved siden av teatervirksomheten spilte hun inn en rekke filmer. I alt ble det 20 filmer i Sverige, den siste var lattersuksessen Att angöra en brygga fra 1965.

Som visesangerske ble det også en grammofonkar­riere. Blant plateinnspillingene hennes kan nevnes Sonora-utgivelsene «På en resa från Hongkong til Hull» og «Alla tiders sjöman» (1934). Hun gjorde også innspillinger for HMV i 1929, og for Telefun­ken i 1942, der hun medvirket i utgivelsesserien «Från Fenix til China», sammen med bl.a. Sigge Fürst.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.