Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Katho

Velg forbokstav på

Tittelkuttet på ''Dagen er din'' (1977) med Katho ble en landeplage av dimensjoner, og også spilt inn av Vikingarna i Sverige. Fra venstre: Tore Halvorsen, Gunnar Engen, Steinar Kristiansen, Gard Christensen og Morten Nyhus.
Tittelkuttet på ''Dagen er din'' (1977) med Katho ble en landeplage av dimensjoner, og også spilt inn av Vikingarna i Sverige. Fra venstre: Tore Halvorsen, Gunnar Engen, Steinar Kristiansen, Gard Christensen og Morten Nyhus.

1973 - 1990

Danseband fra Gjøvik, startet på Hamar i 1971. Katho er mest kjent for slageren «Dagen er din», samt for sin første vokalist, Tore Halvorsen, som senere ble medlem av Ole Ivars. Gruppen satset på egenkomponert materiale, og mange av tekstene avspeilet et stort ønske om å spre humor og glede.

Navnet Katho ble til ved at noen satte sammen forbokstavene til de fem medlemmene som startet bandet: Kjell, Arne, Tore, Henry og Olav. Allerede ved utgivelsen av den første LPen var utskiftningene begynt, og da gruppens andre LP kom på markedet i 1975, var det bare Tore Halvorsen igjen av de fem som hadde gitt navn til Katho.

Platene til Katho var musikalsk varierte. Det spente fra 50-tallsrock til gammeldans, med sidesprang til svensktoppar, 70-tallsfunk og selvsagt fengende dansemusikk. Tekstene var i starten ganske «freske», med både et og annet fyord samt nærgående beskrivelser av det som kan skje på (og etter) en bygdedans, men fra og med album nummer tre ble språkbruken tonet ned. Tore Halvorsen skrev mange av sangene på gruppens to første LPer, mens Steinar Storm Kristiansen laget det meste av materialet fra og med Dagen er din (1977). Og nettopp Dagen er din er den platen som gjorde at Katho ble mer enn et ordinært danseband.

Albumet var det første av flere som ble innspilt i Trondheim med Rune Nordal som produsent, og tittelkuttet ble en landeplage av dimensjoner. Vibrasjonene kunne også merkes langt over svenskegrensen, der Vikingarna spilte inn sangen til et album sent på 80-tallet. Det ble flere favoritter og storselgere, og til sammen 14 plasseringer på Norsktoppen, men ingenting kunne måle seg med suksessen som Katho fikk med Dagen er din.

Etter et suksessrikt tiår med åtte LP-utgivelser, valgte Tore Halvorsen å trekke seg tilbake fra artistlivet i 1988. Han sluttet i Katho, men sa seg villig til å hjelpe Ole Ivars i en kort periode til de fant seg ny vokalist. Der ble han værende. Mange musikere var innom Katho i årenes løp. De viktigste var Tore Halvorsen, Steinar Storm Kristiansen, Gard «Dutte» Christensen, Alan Graves, Gunnar Engen, Morten Nyhus, Egil Forårsveen og Finn Jacobsen.

Katho ble fullstendig reorganisert i 1988, med ny besetning, ny image og nytt materiale. Singlen «Sally»/«Hooked On Love» ble utgitt på etiketten Katho Productions, og et album ble påbegynt, men ikke fullført. I 1990 ble Katho oppløst. Kristiansen og Jacobsen hadde da allerede dannet Scandinavia sammen med to andre gamle Katho-medlemmer. I september 2005 holdt Halvorsen, Nyhus og Kristiansen to Katho-konserter på Kielferga.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.