Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Karpe Diem

Velg forbokstav på2000 -

Hiphopduo etablert i Oslo i 2000, bestående av norsk-egyptiske Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Bogstad i Oslo og norsk-indiske Chirag «ChicoSepoy» Rashmikant Patel fra Hovseter i Oslo. Greger Thorvaldsen, alias RegelGreger, var gruppens faste DJ frem til 2007, da han ble erstattet av Marius Thingvald, alias «DJ En som heter Marius».

Karpe Diem slo gjennom da norskspråklig hiphop begynte å slite i motbakke i 2004, og oppnådde stor popularitet og godt platesalg takket være fengende låter, smarte samplinger, hundrevis av konserter, samt tekster preget av humor, politisk engasjement og et godt øye for hverdagslige observasjoner.

Abdelmaguid og Patel møttes på Oslo Handelsgymnasium i 2000 og startet Karpe Diem samme år for å delta i Ungdommens Kulturmønstring. Hyppige konserter ga gruppen et godt rykte i hiphop-Oslo, og rapperne platedebuterte i 2003. Da deltok Patel med ett vers på låta «Dere skal få et vers» sammen med rapperne Definite og OnklP, utgitt på albumet Quest Vol. 1 (2003) av hiphop-produsenten Quest. Som duo debuterte de på Christine Danckes album Knekt (2003), på låta «Tilbakeblikk».

Konsertene var et viktig grunnlag for Karpe Diems suksess. Allerede før de ga ut plate i eget navn, hadde de gjennomført over 100 spillejobber i løpet av tre år, og bl.a. spilt på Quartfestivalen, hiphopfestivalen Norwegian Hood og by:Larm. 2004 var året Karpe Diem virkelig ble tatt inn i varmen i hiphop-Norge. Patel gjorde solovers med rapperne RSP og Cam’n A-Lee, mens Karpe Diem gjorde gjestevers på profilerte plater som Apollos Satans sirkus (2004), Tommy Tees mixtapeserie H.E.A.T. og Gatas Parlaments samleplate Bootlegs, b-sider og bestiser (2004).

Karpe Diem har aldri vært like eksplisitt politiske som Gatas Parlament, men med røtter i India, Egypt, Stryn og på Oslos vestkant, bakgrunn som vegetarianer (Patel) og avholdsmann (Abdelmaguid), og flere politisk engasjerte tekster, skilte Karpe Diem seg ut fra flertallet i hiphop-Norge. I 2004 skrev gruppen platekontrakt med Klovner i Kamps selskap City Connections, men etiketten ble nedlagt før de rakk å gi ut noe. Isteden ble debut-EPen Glasskår (2004) gitt ut av Port Azur – et underbruk av distribusjonsselskapet TUBA. EPen bød på rene skrytelåter, festlåter, ettertenksomme låter og et oppgjør med fordommer i «Kunsten å være inder». Plata solgte over 5000 eksemplarer og nådde 9. plass på VG-lista.

2005 ble i hovedsak brukt på konserter, bytte av plateselskap til Bonnier Music, og innspilling av debutalbumet. Rett fra hjertet ble sluppet sommeren 2006 og har solgt 16 000 eksemplarer. Førstesinglen «Piano» ble en sommerhit. I 2007 mottok gruppen Alarmprisen for beste hiphopalbum, en Spellemannpris-nominasjon i samme klasse, samt en nominasjon i klassen Beste norske artist på MTV Europe Music Awards. Som i 2005 ble dette også et slags hvileår, der gutta prioriterte studier, konserter og planlegging av oppfølgeralbumet.

Albumet Fire vegger ble utgitt i september 2008, og coveret var prydet av et slektsbilde av familiene Patel, Ytreeide og Abdelmaguid. Det debuterte på tredjeplass og solgte 27 000 eksemplarer. Singlen «Under overflaten (som Marit Larsen)» ble gruppens hittil største hit, med ni uker på VG-lista og et salg på 13 000. Også «Stjerner» og «Fireogtyvegods» ble Topp 10-hits, mens «Vestkantsvartinga» kun nådde 17. plass i 2009. I januar 2009 mottok duoen Spellemannsprisen for Fire vegger. Året etter fikk de Bendiksenprisen.

I forkant av tredjealbumet ble singlen «Ruter» (feat. Andreas Grega) en kjempehit tidlig i 2010, med 2. plass og 19 uker. Aldri solgt en løgn ble etter utgivelsen i mars det første norske hiphopalbumet som toppet VG-lista, hvor det ble liggende i 23 uker. Samsaya, Tshawe (Madcon) og nevnte Andreas Grega (fra Sverige) var blant gjesteartistene. På Spellemannprisen for 2010 ble Karpe Diem kåret til Årets spellemann, og nominert i klassene Årets hit («Ruter») og Årets hiphopalbum.

De sendte ut to singler i forkant av neste album, «Toyota’n til Magdi» og «Her», som nådde henholdsvis 20. og 7. plass etter utgivelsen av Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden i september 2012. Albumet har gjesteopptredener av Maria Mena, Kråkesølv, Truls Heggero (Lukestar) og Yosef (Madcon), som rapper på hiten «Påfugl». Albumet debuterte på førsteplass og ble solgt i over 30 000 eksemplarer.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.