Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kari Svendsen

Velg forbokstav på

Kari Svendsens første soloplate kom i 1978 og var en blanding av tradisjonelle og nyskrevne låter, med musikkhjelp fra bl.a. Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Steinar Ofsdal
Kari Svendsens første soloplate kom i 1978 og var en blanding av tradisjonelle og nyskrevne låter, med musikkhjelp fra bl.a. Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Steinar Ofsdal


05.09.1950 -


Vokalist, gitarist og banjospiller, f. 05.09.1950 i Oslo.

Kari Svendsen er selve symbolet på munterhet i norsk visekunst. Hun har et smittende humør og en tilsynelatende ubegrenset energi som sørger for at publikum blir i godt humør. Men bak den munterheten finnes det også en meget seriøs visekunstner.

Kari Svendsen startet sin musikalske karriere som tenåring i 1966, og var med på å starte visegruppen Christiania Fusel & Blaagress i 1968. Med denne gruppen gjorde hun sin platedebut samme år, og var med på et TV-opptak. I etterkant av dette deltok hun på en plateinnspilling med Young Norwegians, og dette førte til flere års tett samarbeid med Lillebjørn Nilsen.

Svendsen fremsto for alvor som en visesanger av stort format på albumet På stengrunn (1973) – en hyllest til dikteren Rudolf Nilsen, der også Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Steinar Ofsdal og Jon Arne Corell deltok.

Først i 1978 kom hennes første soloplate, titulert Kari Svendsen og inneholdende et sjeldent allsidig repertoar. Her var det tradisjonelle viser fra Europa og Amerika, folketoner fra Norge og nykomponerte viser. Blant musikerne var Øystein Sunde, Steinar Ofsdal, Lillebjørn Nilsen og Ånon Egeland. Sigmund Groven var produsent.

Albumet Solskinn & sang(1982) viste den Kari Svendsen som de fleste er kjent med: En moderne, folkloristisk Lalla Carlsen med banjo. Materialet var igjen en blanding av tradisjonelt og nytt, med bidrag fra Jan Eggum, Alf Cranner, Geirr Lystrup og Øystein Sunde. «Marsjkonkurransen» var med, likeledes «Akerselva». Blant de mer dristige numrene var «Nett i går», Beatles-klassikeren «Yesterday» med nynorsk tekst. Produsent for albumet var Johnny Sareussen, blant musikerne var Egil Kapstad og Jonas Fjeld.

På 80-tallet gjorde Svendsen stor suksess med en forestilling der hun sang seg gjennom slagere fra gamle, norske spillefilmer. Denne kavalkaden resulterte i CDen Kari går til filmen (1991). På 90-tallet slo hun seg sammen med tre gode kolleger – Klevstrand, Ofsdal og Kjetil Skaslien – og laget forestillingen Tigerbalsam. Dette var en ny kavalkade, denne gang over byviser og revynumre fra Oslo de siste 75 år. Forestillingen ble til en fast gruppe, Gatesangerne, noe som igjen førte til plateinnspillinger. De har gitt ut albumene Gatesangerne (1994) og Osloviser (2000).

Kari Svendsen har deltatt i en rekke revyer og i utallige konstellasjoner på scene, skjerm og lerret. Nevnes bør rollen som vaktmester Rigmor i TV-serien Borgen skole. Hun har også gitt ut visebøker og lånt sine musikalske evner til andres innspillinger. Det må også nevnes at Kari Svendsen har nok selvironi til at hun godtar at enkelte omtaler henne som «banjo-Kari». Men hun er altså langt mer enn det. I 2011 ble hun tildelt St. Hallvardsmedaljen for sin innsats som visesanger i Oslo.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.