Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Kaizers Orchestra

Velg forbokstav på

Kaizers Orchestras karriere tok fullstendig av med debut-CD-en ''Ompa til du dør'' (2001)
Kaizers Orchestras karriere tok fullstendig av med debut-CD-en ''Ompa til du dør'' (2001)

Kaizers Orchestras liveshow er spektakulært med oljefat som en viktig ingrediens (Foto: Lene Hoem Røysum)
Kaizers Orchestras liveshow er spektakulært med oljefat som en viktig ingrediens (Foto: Lene Hoem Røysum)

1999 -

Rockeband, startet i Bergen i 1999. De serverer skranglete rock, nyveiv, skamusikk og østeuropeisk ompamusikk med mye humor, og opptrer gjerne med brekkjern på oljefat og felger. Tekstene fremføres på syngende brynedialekt.

Medlemmer er Janove Ottesen (vokal, oljefat), Geir Zahl (gitar), Terje Vinterstø (gitar), Helge Risa (pumpeorgel), Rune Solheim (trommer) og Jon Sjøen (kontrabass), i 2003 overtok Øyvind Storesund (Wunderkammer og Cloroform) bassen. Jan Ove Ottesen (som han er døpt) var en gang en lovende fotballspiller, arvelig belastet fra landslagspiller og far Rune. Han begynte også å spille musikk, sammen med sin nabo på Bryne, Geir Zahl. Resultatet kan høres på kassettutgivelsen Ein glad tunnel fra 1994. Etter Ottesens Frankrikeopphold i 1994–95 startet de opp igjen, og spilte inn nok en kassett, Sympatisk fisk. Høsten 1995 flyttet begge til Bergen, men militærtjeneste satte en midlertidig stopper for det musikalske samarbeidet.

I 1997 tok de det opp igjen, og satte sammen bandet gnom (med liten g), medlemmer var i tillegg Helge Risa, Rune Solheim og Rolf Prestø på kontrabass. CDen Mys ble spilt inn i 1998. Låten «Bastard» ble spilt inn, men kom ikke med på Mys (den er imidlertid på nyutgivelsen fra 2003). Dette var den første låten Ottesen laget på pumpeorgel, og den hadde en «tønnesolo». Liveresponsen på denne låten var også en indikasjon på at her hadde bandet truffet noe spesielt.

I 1999 ble Prestø byttet ut med Jon Sjøen, og gnom ble til Kaizers Orchestra (Mr. Kaizer er nevnt i låten «Bastard»). De spilte inn en egenprodusert EP vinteren 2000, og hadde denne klar til by:Larm i Bergen. Konserten her ble ingen stor suksess, men de fikk en del radiospilling, og selskapet BroilerFarm ble interessert. Utvidet med gitaristen Terje Vinterstø albumdebuterte bandet 1. september 2001 med Ompa til du dør, spilt inn i Duper Studio med Jørgen Træen, og med en innleid Stian Carstensen fra Farmers Market som banjospiller (for å ivareta det østeuropeiske musikalske preget de ønsket).

Bandet ble etter hvert omfavnet av så vel presse som publikum og albumet solgte mer enn 90 000 eksemplarer. De ble nominert til Spellemannprisen i kategoriene Årets nykommer og Beste rockeband, som de vant. To Alarmpriser ble også deres, for Årets rockeutgivelse og Årets konsertband. Året etter ga Kaizers ut EPene Død manns tango og Mann mot mann, som begge nådde Topp 10. Videoen til «Mann mot mann» ble Spellemannnominert i 2002.

I perioden fra debutplaten ble sluppet, turnerte bandet over hele landet, og de spilte på alle de store festivalene. De var også gjesteartister på Morten Abels turné i begynnelsen av 2002. Samme år ble Zahl og Ottesen tildelt Edvardprisen. Evig pint kom i februar 2003, også denne til svært gode anmeldelser, og ny Spellemannpris, denne gang for beste video. Platen ble også sluppet i Tyskland, og solgte bra der.

Bandet har med årene gjennomført en rekke europaturneer, og merket en økt interesse fra kontinentet. NRK laget et TV-portrett av bandet i 2004, med opptak fra konserter, bl.a. i Tyskland. Live-EPen Gypsy Finale er kun tilgjengelig via nettbutikken til Farmen, som også var bandets selskap frem til de signerte kontrakt med Universal i Tyskland høsten 2004. Ottesen ga samme høst ut soloplaten Francis’ Lonely Nights. Musikalsk ligger den langt fra Kaizers univers, den er mer i singer-songwriter-tradisjonen, og tekstene er på engelsk. Platen ble svært godt mottatt av kritikerne. Ottesen har også skrevet musikk til filmen Alt om Egil.

Også Geir Zahl har gitt ut soloalbum. Han kalte seg Zahl på Nice For A Change (2007) og Uncle Deadly på Monkey Do (2010). Hans bror Jan Zahl skrev boka Kontroll på kontinentet – historia om Kaizers Orchestra(2006), med fotografier av Paal Audestad. Gitarist Vinterstø, som nå kaller seg Terje Winterstø Røthing, fronter det hardtslående rogalandsbandet Skambankt. Og Rune Solheim er med i popbandet Kloster, som ga ut albumet Big Fish i 2007.

Tittelsangen fra Maestro (august 2005) ble en stor hit. Albumet ble innspilt i Berlin og Los Angeles. Et begrenset opplag hadde en 3-spors bonus-CD. Live At Vega Copenhagen (mars 2006) ble tatt opp i 2005 i København, hvor Kaizers Orchestra har et stort publikum. I 2007 spilte de for 50 000 på Roskildefestivalen. Maskineri (februar 2008) ga dem en hit med «Enden av november», mens «Under månen» var hiten fra Våre demoner (april 2009), som kom i et begrenset opplag. Våre demoner ble produsert av Yngve Sætre og består av 11 nyinnspillinger av låter som ikke kom med på de forrige albumene.

Livealbumet 250 prosent (2008) kunne bare kjøpes på vinyl og som nedlasting. Bandet havnet på Topp 10 i 2010 med singlene «Philemon Arthur & The Dung» og «Hjerteknuser», som begge er med i første del av Violeta Violeta-trilogien. Popsangen «Hjerteknuser» er deres aller største radiohit. I forkant av singleutgivelsen var det en konkurranse i samarbeid med P3 Urørt, der musikere fikk tilsendt notene og kunne lage sine egen versjoner. Første del av denne såkalte signøynermusikalen, Violeta Violeta Volume 1 (januar 2011), ble nominert til Spellemannprisen. Volume II ble urframført på Øyafestivalen i 2011 og kom ut på album i november samme år. Her sang Geir Zahl et par av sine egne låter. Også Volume III ble innspilt i Bergen og produsert av Ottesen, Sætre og Jørgen Træen. Stavanger Symfoniorkester gjestet på dette pompøse albumet som kom i november 2012, samtidig med fotoboken Blitzregn 02–12 (med bilder tatt av Paal Audestad og gitarist Winterstø Røthing). Første single var «Aldri vodka, Violeta».

Tore Renberg skrev manus til musikalen Sonny, der låtene er basert på tekstuniverset og sangene fra Kaizers Orchestras tre første album. Den hadde premiere på Rogaland Teater i november 2011. Samme år kom DVD-en Live At Oslo Spektrum, der det fulgte med en CD med 17 utvalgte låter.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.