Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jonas Fjeld

Velg forbokstav på

Terje Lillegård Jensen tok navnet Jonas Fjeld fra Øvre Richter Frichs romanhelt. Hans andre solo-LP ''Living For The Weekend'' (1982) ble spilt inn i Nashville.
Terje Lillegård Jensen tok navnet Jonas Fjeld fra Øvre Richter Frichs romanhelt. Hans andre solo-LP ''Living For The Weekend'' (1982) ble spilt inn i Nashville.

På ''Tidevann'' (2001) synger Jonas Fjeld bl.a. om sønnen sin på sangen «Sigve»
På ''Tidevann'' (2001) synger Jonas Fjeld bl.a. om sønnen sin på sangen «Sigve»

Jonas Fjeld og Ole Paus har gitt ut tre CD-er under navnet To Rustne Herrer (Foto: C.F. Wesenberg)
Jonas Fjeld og Ole Paus har gitt ut tre CD-er under navnet To Rustne Herrer (Foto: C.F. Wesenberg)

24.09.1952 -

Terje Lillegård Jensen, vokalist, gitarist, fløytist, komponist og produsent, f. 24.09.1952 i Bodø, oppvokst i Drammen. Artistnavnet Jonas Fjeld ble tatt fra helten av samme navn i romanserien av Øvre Richter Frich.

Gjennom sitt alter ego har Terje Jensen markert seg som en av de fremste norske artister gjennom mer enn 30 år. Han er en av svært få nordmenn som har gjort suksess som soloartist, som halvparten av en duo, som medlem av en trio og som frontfigur i et band. Han synger med en dyp stemme som er varm, innbydende og tidvis intens, og han har en rytme i høyrehånda som svært få gitarister kan oppvise maken til.

Jonas Fjeld begynte å spille gitar i 1967, og gikk to år på Musikkonservatoriet i Drammen med fløyte som hovedinstrument. Han var medlem av The Ivy Group da han traff Herodes Falsk (Kim Bård Hansen) på en ungdomsklubb i Drammen. De startet Frosk, som ble til Jonas Fjeld Rock?n?Rolf Band. Etter en omorganisering fremsto bandet som Jonas Fjeld Bing Bang Band, og fra 1976 ble navnet forenklet til Jonas Fjeld Band. Gruppen ble oppløst i 1987.

Jonas Fjeld debuterte som soloartist i 1975 på oppfordring fra produsent Johnny Sareussen. Albumet Take Two Aspirins And Call Me In The Morning ble kreditert Dr. Jonas Fjeld og var bare ment å være et sideprosjekt. Platen inneholdt både egenkomponert stoff og gamle favoritter fra 60-tallet. Blant musikerne var medlemmer av Jonas Fjeld Band. Hans andre soloplate, ­Living For The Weekend (1982), ble innspilt i Nashville med kremen av studiomusikere og Jimmy Tarbutton som produsent. Året etter komponerte han «Når vi deler alt» for Hilde Heltberg, og sang denne i duett med henne på albumet Bare bein.

Etter det siste albumet med Jonas Fjeld Band – men før gruppen ble oppløst – deltok Fjeld på to plateprosjekter sammen med andre artister. Neonlys på Wergeland (1987) var et verk der Henning Sommerro hadde tonesatt dikt av Henrik Wergeland. Ingrid Bjoner og Jonas Fjeld delte på vokaljobben, mens Ola B. Johannessen resiterte mellom sangnumrene. Produsenter var Erik Hillestad og Henning Sommerro. Den andre platen var Etterlatte sanger (1988), der Fjeld og Sidsel Endresen (Jon Eberson Group) fremførte sanger av Jesper Halle (tekst) og Morten Halle (musikk). Begge platene lå langt unna det musikalske uttrykket som artisten Jonas Fjeld ellers er kjent for.

Terje Jensen vurderte lenge om han skulle gå tilbake til sitt dåpsnavn da han gikk solo i januar 1990, men han valgte å beholde Jonas Fjeld-navnet siden det var så godt innarbeidet. Noen år i forveien var han blitt kjent med Ole Paus, og Jonas Fjeld Band hadde kompet Paus på flere av hans plater. Nå satte Fjeld og Paus seg fore å lage noen gode sanger sammen. Én av disse var «Engler i sneen». Etter å ha finansiert innspillingen av et helt album selv, tok Jonas Fjeld runden til alle plateselskapene – som i tur og orden takket nei. Til slutt ble EMI overtalt til å satse på platen.

Resultatet ble 90-tallets første store suksess i norsk platebransje, og «Engler i sneen» – en duett med Lynni Treekrem – ble umiddelbart hyllet som en klassiker. Han spilte også med Treekrem og Knut Reiersrud i trioen Tres Amigos. Før han rakk å lage oppfølgeren, inngikk Fjeld et samarbeid med norskamerikaneren Eric Andersen og kanadieren Rick Danko fra The Band. Under navnet Danko Fjeld Andersen laget trioen to album og innkasserte én Spellemannpris.

Soloalbumet Texas Jensen ble produsert i samarbeid med Knut Reiersrud og utgitt i 1993. Året etter kom konsertplaten Nerven i min sang, som ble tildelt Spellemannprisen. I 1995 var det meningen at Fjeld skulle gi ut en engelskspråklig plate med countryinfluert musikk – ikke ulikt stilen som Jonas Fjeld Band var kjent for på tampen av 70-tallet. En single ble sendt ut til aviser og radio, men en uoverenstemmelse med plateselskapet gjorde at albumet ikke kom ut likevel. Det endte til slutt som bonus-CD på samleplaten Jonas Fjelds beste i 1999, og senere samme år kom det ut som en selvstendig CD med tittelen Voice On The Water.

Det var duket for et nytt og utvidet samarbeid med Ole Paus i 1996 under det lite flatterende navnet To Rustne Herrer. Denne duoen aktiveres med jevne mellomrom, og har så langt avstedkommet tre scene-show og like mange CDer. Innen han rakk å lage ferdig sin neste soloplate, var Terje Jensen blitt far til to gutter. Dette preget noen av sangene på Tidevann (2001), hvor Paus klarte å sette ord på den nybakte farens følelser. Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Mårrakvist (2006) gikk helt opp til 2. plass på VG-lista.

Jonas Fjeld pleier å holde årlige romjulskonserter i Drammens Teater. I 2005 inviterte han bluegrasskvartetten Chatham County Line fra Raleigh, Nord-Carolina, USA. De beste opptakene fra de fire konsertene havnet på Amerikabesøk, som ble en storselger i 2007. En utvidet utgave, Amerikabesøk – med ekstra koffert, inkluderte en dokumentar-DVD. Etter en rekke gode konserter i hele landet dro Fjeld og Chatham County Line til Virginia i USA for å spille inn Brother Of Song (2009), der nesten alle sangene var selvkomponerte og på engelsk. Albumet ble nominert til Spellemannprisen.

En enda større salgssuksess var Fjelds duoalbum med Henning Kvitnes, Den gamle veien (2009). Han forlot sitt vante akustiske lydbilde på Hjemmeseier (2011), som ble etterfulgt av en turné med et åttemannsband der Bent Bredesen (eks-Jonas Fjeld Band) var en av el-gitaristene. Høsten 2012 markerte han 60-årsdagen sin med en jubileumskonsert og utgivelsen av en dobbel samling, De beste: 60 år i livet – 40 år på veien, der flere av hans mest kjente sanger var innspilt på nytt. I TV-serien og på albumet Cover Me (2012) framførte han Lars Vaulars «Lille rapper».

I tillegg til de platene han har laget på egenhånd og med Jonas Fjeld Band, Danko Fjeld Andersen og To Rustne Herrer, har Jonas Fjeld deltatt på utallige samleplater og andre artisters innspillinger. I en lang periode på 80-tallet var han også en av landets mest aktive og etterspurte produsenter og studiomusikere, og på platene fra denne tiden står han ofte oppført bare som «Legen». Blant de mange han jobbet med var Øystein Sunde, som var så imponert over høyrehånda til Fjeld at han tok ham med som kompgitarist på alle sine plater fra Hærta­ tahørt i 1979 til Kjekt å ha i 1989. Jonas Fjeld har også levert låter til bl.a. Olav Stedje, Ottar «Big Hand» Johansen og kanadieren Anne Murray.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.