Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jolly Kramer-Johansen

Velg forbokstav på

Jolly Kramer-Johansen er mest kjent som filmkomponist, men han skrev også slagere
Jolly Kramer-Johansen er mest kjent som filmkomponist, men han skrev også slagere


«Sykkelvisa» fra filmen ''En herre med bart'', med tekst av Per Kvist, var den av slagerkomposisjonene Jolly Kramer-Johansen satte mest pris på selv
«Sykkelvisa» fra filmen ''En herre med bart'', med tekst av Per Kvist, var den av slagerkomposisjonene Jolly Kramer-Johansen satte mest pris på selv


07.05.1902 - 17.09.1968


Komponist og pianist, 07.05.1902–17.09.1968, født i Oslo. Kramer-Johansen studerte klaver med Harald Hansen, klarinett med Stoltzenberg, orgel med Arild Sandvold og komposisjon med Per Stenberg og Karl Andersen. I perioden 1921–31 var han musiker ved Speilen restaurant i Oslo, og i 1931–36 ved Theatercaféen.

Han huskes særlig for sin innsats innen filmmusikken i Norge, og for sin betydning innen musikkens organisasjonsliv. Han skrev musikk til et 30-talls norske filmer, bl.a. til De vergeløse (1939), Tørres Snørtevold (1940), Tante Pose (1940), Den farlige leken (1942) og Vigdis (1943). I tillegg skrev han musikk til en rekke kortfilmer.

Kramer-Johansen skrev også slagermelodier, arbeidersanger, romanser, kantater og orkesterverker, bl.a. «Den gamle ridderborg» (1961), foruten underholdningsmusikk for salongorkester. Arbeidersangene til tekster av Arne Paasche Aasen ble svært populære. Best kjent er kanskje «Frihetens forpost». I 1939 ble han formann i Filmkomponistenes forening, og fra 1956 til 1968 var han formann i NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere). I en årrekke var han også styremedlem i TONO.

Det ble grammofoninnspillinger for Odeon, Columbia, Rex og Sonora, flest for Odeon. De mest kjente slagerne hans var «Tante Pose» og «Sykkelvisa». Av populærmelodiene sine satte han selv mest pris på «Sykkelvisa». Kramer-Johansen skrev Grand Prix-vinneren «Karusell» i 1965, fremført av Kirsti Sparboe.

 
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.