Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

John Olav Nilsen & Gjengen

Velg forbokstav på2007 -

Indieband startet i Loddefjord i Bergen i januar 2007 av den karismatiske vokalisten John Olav Nilsen (f. 1982), som skriver ærlige, underfundige tekster på bergensdialekt og fengende poprock med røtter i 80-tallet. En rekke medlemmer var innom bandet de første årene, hvorav tre i dag spiller i Fjorden Baby!: Jan Eivind Bertelsen (gitar), Jan Henning Buen (gitar) og Nam Phoung Nguyen (bass, trommer). Per 2012 har Nilsen med seg Einar Vågenes og Lars Eriksen på gitar, Andrew Amorim på trommer, Daniel Maranon på perkusjon, Tim Bjerke på bass og Alastair Guilfoyle på synthesizer.

John Olav Nilsen & Gjengen platedebuterte i 2008 på en CD med seks andre artister fra Bergen: Opplett. Den aktuelle låta, «Diamanter & kirsebær», ble snart en radiohit på P3. Debutalbumet For sant til å være godt var produsert av Yngve Sætre og Fredrik Saroea (Datarock), og ble etter utgivelsen i september 2009 hyllet som et mesterverk. Det ble tildelt Spellemannprisen og nådde 3. plass på VG-lista, hvor det tilbrakte hele 27 uker. For sant til å være godt inneholder singlene «Ti ganger tusen» (utgitt på vinyl), «Valiumsvalsen» og «Hull i himmelen». Bandet ble også nominert i Spellemann-klassen Årets nykommer.

Oppfølgeren Det nærmeste du kommer (februar 2011) gikk til topps og inkluderer radiohiten «Skrekkfilm» og singlene «Hundeår» og «Klokkene». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. I januar 2012 kom John Olav Nilsen & Gjengen med en single på bergenske Tellé Records, «Vinterkarusell», der Nils Bech var Nilsens duettpartner. På sensommeren lanserte de den over seks minutter lange singlen «Eurosport» på sitt nye plateselskap EMI.

Tredjealbumet Den eneste veien ut kom i september, og var i likhet med forgjengerne produsert av Yngve Sætre. Det gikk rett inn på 2. plass. John Olav Nilsen sang i 2011 på Lars Vaulars single «Som i en siste dans». De hadde i 2000 startet rapgruppen Freakshow sammen, men Nilsen sluttet allerede i 2002.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.