Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

John Erik Kaada

Velg forbokstav på

John Erik Kaadas ''MECD'' (2004) inneholder en samling vennlige og ukompliserte poplåter med Beach Boys-aktige melodier
John Erik Kaadas ''MECD'' (2004) inneholder en samling vennlige og ukompliserte poplåter med Beach Boys-aktige melodier


28.07.1975 -


Popartist og filmkomponist fra Stavanger, f. 28.07.1975. Kaada begynte tidlig å spille en krysning av rock og småhysterisk jazz i bandet Buzz Aldrin Band, og startet på 90-tallet opp den kaotiske rocketruppen Cloroform.

I 2001 debuterte Kaada som soloartist med Thank You For Giving Me Your Valuable Time; en skakk popplate med fengende melodier, detaljert lydbilde og sviskete tematikk. Platen ble nominert til Spellemannprisen og tildelt Alarmprisen for årets musikkvideo («No You Don’t»). På grunn av trange tider i platebransjen mistet han kontrakten med EMI i 2002, men kunne i stedet takke ja til en, i norsk sammenheng, oppsiktsvekkende platekontrakt: John Erik Kaada ble oppsøkt av Mike Patton fra det legendariske rockebandet Faith No More, som ønsket å knytte Kaada til sin egen label Ipecac. Ipecac har en høy stjerne i musikkmiljøet og er kjent for sin kompromissløse uavhengighet og artister som Fantômas og Melvins.

Ipecac utenlandslanserte Thank You For Giving Me Your Valuable Time i 2003. Tre år etter solodebuten kom en samling vennlige og ukompliserte poplåter kalt MECD. Albumets Beach Boys-aktige melodier, lette refreng og generelle harmoni førte til at Kaada ville gi platen ut på en større og mer tilgjengelig label enn Ipecac, og valget falt på Warner Music. Til tross for MECDs klassiske poputtrykk, ligger Kaadas særegne og overraskende lydbilde hele tiden murrende i bakgrunnen. Albumet nådde 23. plass på VG-lista i 2004.

Etter lang tids snakk om et samarbeidsprosjekt mellom Kaada og Patton, kom Romances ut høsten 2004 på Ipecac. Platen er inspirert av senromantiske komponister og inneholder stykker skrevet for et timanns orkester bestående av death metal-gitarister, to trommeslagere og Mike Patton på vokal. Deres konsert på Roskildefestivalen i 2005 ble utgitt på DVD-en Live i 2007. Soloalbumet Music For Moviebikers (2006) ble spilt inn med et orkester.

Det instrumentale konseptalbumet Junkyard Nostalgias kom i 2009. John Erik Kaada har siden 1999 også gjort seg bemerket som filmkomponist for filmer som Mongoland, Alt om min far, Folk flest bor i Kina, Hawaii Oslo, Mannen som elsket Yngve, Hjem til jul og Jeg reiser alene. Han har selv utgitt sin musikk til filmene Natural Born Star og O’Horten på plate. I tillegg har han laget en rekke vignetter for fjernsyn og radio.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.