Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Johan Elsmo

Velg forbokstav på

29.09.1890 - 28.08.1971


Trekkspiller, 29.09.1890–28.08.1971 født på Jømna i Elverum. Elsmo var en av pionerene i norsk trekkspillhistorie, og ble i 1911 kåret til norgesmester på trekkspill. Trekkspillkarrieren varte til 1930, da han trakk seg tilbake til gårdsdriften på Jømna. Da hadde han bak seg en lang grammofonkarriere som startet i 1910 med «Gammel norsk rheinlender», innspilt for The Gramophone Company (GC).

I alt ble det ca. 130 innspillinger i den akustiske perioden (frem til 1927), for GC, Odeon, Pathé og Polyphon. Mange av innspillingene ble gjort sammen med sambygdingen Severin Jevnager. En tredje person i lokalmiljøet var «Østerdalens Strauss», Oluf Melvold, og sammen evnet de å få frem noe av det musikalsk opprinnelige fra Østerdalen. Det ble sagt om Elsmo at grunnen til at han ble så populær var det fengende, eggende og besettende i hans musikk, som fikk folk til å bli revet med. Han var glad i folkevisetoner, og beundret de store klassikerne. Mozart var en av dem han satte særlig pris på.

Det ble mange konsertturneer i Norge og Sverige, og ofte opptrådte han sammen med andre trekkspillpionerer som Hans Erichsen, Gotthard Erichsen og Ottar E. Akre.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.