Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jenny Hval

Velg forbokstav på11.07.1980 -

Vokalist, låtskriver, gitarist og forfatter, f. 11.07.1980 i Oslo, oppvokst i Tvedestrand. Hval studerte skrivekunst og performance på University of Melbourne i Australia. Samtidig spilte hun i bandene iPanic og Folding For Air og laget sin egen musikk, noe hun fortsatte med da hun flyttet tilbake til Norge i 2004. I Oslo begynte Hval å studere litteraturvitenskap og skrive for Klassekampen. Hun tok nå artistnavnet Rockettothesky, som begynte som dialoger mellom Hval og den avdøde hunden Inka.

Debutalbumet To Sing You Apple Trees kom ut i oktober 2006 og ble kritikerrost både i Norge og i utlandet. Singlen «Barrie For Billy Mackenzie» (en hyllest til vokalisten i The Associates) ble en liten radiohit, og hun ble nominert til Spellemannprisen i klassen Årets nykommer. Oppfølgeren Medea (20. plass på VG-lista i 2008) er et konseptalbum om døden, inspirert av kvinnefiguren Medea fra gresk mytologi.

I 2009 debuterte Jenny Hval som forfatter med romanen Perlebryggeriet. Samme året komponerte hun og Susanna bestillingsverket Meshes Of Voice til festivalen Ladyfest, der de også urframførte det. Under eget navn ga hun i 2011 ut sitt tredje album, Viscera (24. plass), som ble betegnet som en poetisk, sensuell, provokativ, utfordrende, atmosfærisk og vakker affære, med tekster som ikke er hverdagskost. Det britiske musikkmagasinet Uncut kåret det til årets 42. beste album. I januar 2012 kom et selvtitulert improvisasjonsalbum med duoen Nude On Sand, som består av Hval og hennes turnégitarist Håvard Volden.

Høsten 2011 spilte Jenny Hval to stumfilmkonserter med sin egen musikk til La passion de Jeanne d'Arc. I oktober 2012 kom Jenny Hvals andre roman, Inn i ansiktet, som var en fortsettelse av dette arbeidet. Lydinstallasjonen Innocence Is Kinky (2012), bestilt av Henie Onstad Kunstsenter, var basert på noe av det samme materialet.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.