Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jan Rohde

Velg forbokstav på

1964 var et av Jan Rohdes største år, og han var allerede på vei til å bli kjent over hele Skandinavia. Platen ''Come'n' Shake'' (1964) ble gitt ut med The Wild Ones og Rune Øfwermans orkester
1964 var et av Jan Rohdes største år, og han var allerede på vei til å bli kjent over hele Skandinavia. Platen ''Come'n' Shake'' (1964) ble gitt ut med The Wild Ones og Rune Øfwermans orkester


Jan Rohde and Rohdes Rockers ga ut flere plater i perioden mellom 1977 og 1988. Her med samleplaten ''Greatest Hits'' (1982)
Jan Rohde and Rohdes Rockers ga ut flere plater i perioden mellom 1977 og 1988. Her med samleplaten ''Greatest Hits'' (1982)


04.07.1942 - 09.10.2005


Jan Georg Rohde, rockesanger, 04.07.1942– 09.10.2005, født på Long Island i New York av norske foreldre. 13 år gammel debuterte han på sce­ nen på Broadway (som «lost boy») i en oppsetning av Peter Pan. I 1955 flyttet familien til Bærum.

Rohde vant en elektrisk gitar i en talentkonkurranse på Øvrevoll i Bærum, og dermed oppdaget han hvilken vei han skulle slå inn på her i livet. Han startet The Cool Cats i oktober 1958. De spilte i begynnelsen en blanding av skiffle og rock’n’roll, og kom med singlen «Lotta Lovin’»/«It Takes A Worried Man» i januar 1959. Det ble kun én single på denne utgaven av The Cool Cats, som imidlertid skulle sette sitt preg på norsk musikkliv det neste tiåret.

På grunn av sin oppvekst hadde Jan Rohde et stort fortrinn i forhold til andre skandinaviske artis­ter: perfekt engelsk-uttale. I tillegg var han usedvan­ lig freidig og ambisiøs med å promotere seg selv. Under et studieopphold i London sammen med The Cool Cats i juli 1960, stiftet de bekjentskap med Cliff Richard og The Shadows, og fikk spille inn en demoplate i EMIs studio. Samtidig ble de den første norske rockegruppen som opptrådte i Storbritannia, da de fikk medvirke i en stor veldedighetskonsert i Raynes Park i det sørvestlige London, 8. juli 1960. Her ble Rohde oppdaget av den britiske impres­ sarioen Victor Billings, som umiddelbart påtok seg rollen som manager for ham.

Høsten 1960 spilte Jan Rohde inn en solo­-single, «So Shy»/«Come Back, Baby» i London. Den ble utgitt i Storbritannia av Qualiton Records i november 1960, og på platemerket Odeon i Norge måneden etter. I 1961 dro han til Sverige og tur­ nerte i Skandinavia med med det britiske bandet The Phantoms, før han hev seg på twist­bølgen og dannet sitt eget band, The Twisters. Sammen gjorde de et par turneer og spilte inn to twist­singler.

Etter at twist-feberen hadde begynt å dø ut i starten av 1962, slo Jan Rohde seg sammen med den finske jentekvartetten The Melody Sisters og innledet en serie lengre nattklubbengasjementer i Nord­- og Sentral­-Europa. Den stadige fartingen rundt om på kontinentet og i Storbritannia sørget for at Rohde tidlig klarte å fange opp de nyeste poptrendene. Sommeren 1963 innledet han et samarbeid med den svenske pop­ gruppen The Wild Ones, og spilte inn singlen «The Mersey Beat», sterkt inspirert av den nye, vokale popsjangeren ved samme navn.

Rohde og The Cool Cats ble de første profesjonelle artistene som frem­ førte merseybeat og Beatles-låter live i Norge, da de turnerte på Østlandet i september 1963. Under en Wild Ones­-turné i Finland samme høst oppdaget Jan Rohde den nye dansemoten jenka. Rohde og The Wild Ones (i Finland om­ døpt til The Adventures) utga singlen «Doin’ The Jenka», som i november 1963 gikk helt til topps på den finske hitlista og siden kvalifiserte seg til finsk sølvplate.

1964 ble Rohdes mest suksessfulle enkeltår som artist. Som Nordens ukronede jenkakonge utga han to album, Play Letkiss og Come ‘n’ Shake, samt to EPer på det svensk platemerket Sonet. I tillegg ble to singler og albumet Jan Rohde & The Adventurers sluppet i Finland. Med disse utgi­velsene gjorde han seg også bemerket i land som Nederland, Belgia og Spania. Tidlig i 1964 var Jan Rohde blitt så populær at han spilte rollen som seg selv i den svenske spillefilmen Åsa-Nisse i popform. Singlen «At The Jenka Show» lå våren 1965 én uke på 10. plass på VG-lista og oppnådde 6. plass og to uker på Ti i skuddet. Men også jenkafeberen døde ut, og i 1965 ble The Wild Ones oppløst.

Rohde dannet da gruppen The New Wild Ones, som eksisterte i et par år, men uten nevneverdig suksess. Sommeren 1967 utvand­ret han til Sverige. I 1968 ga han seg for noen år, og livnærte seg i Sverige bl.a. ved å drive et modell­byrå, importere bingo-apparater og produsere et par mykpornofilmer. Rock’n’roll-Revival­bølgen tidlig på 70-­tal­let førte imidlertid til et comeback for Rohde som rockeartist. Våren 1973 opptrådte han sammen med en annen tidligere norsk rockeartist, [«elvis»_granberg Per «Elvis» Granberg], under mottoet «Back to rock». Han deltok også i en nostalgisk, nordisk rockekonkur­ranse i det svenske fjernsynsprogrammet Hylands Hörna, der han vant tittelen som ny skandinavisk rockekonge.

Jan døpte om det nye backingbandet sitt til Rohdes Rockers, og la i september 1973 ut på en turné med Per «Elvis» Granberg, New Jordal Swingers og Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band. I motsetning til Granberg la Rohdes Rockers seg på en rent parodisk stil med åletrange lærdrakter, cow­boyhatter, rusende motorsykler og røykbomber på scenen. Repertoaret var hovedsakelig Elvis­-låter og andre klassikere fra 50­-tallet. Etter å ha utgitt studioalbumene «Live» On The Road (1973) og Sväng-gäng Nr 1(1974), tegnet Rohdes Rockers kontrakt med den svenske platedi­ rektøren Hans Edler og hans plateselskap Marilla.

I perioden 1976–79 produserte Edler ikke mindre enn seks album med gruppen, som også hadde suksess i Skandinavia, Polen og Øst-Tyskland som konsert­band. Rohdes Rockers ble oppløst i 1979. Jan Rohde trakk seg igjen tilbake fra artistlivet, og bosatte seg på en gård på den svenske landsbygda. Bortsett fra enkelte sporadiske opptredener, bl.a.. sammen med The Cool Cats på Jordal Amfi under et stort rocke­evenement i august 1982, holdt han seg borte fra rampelyset frem til 1988. Da forsøkte han seg med nok et comeback – med albumet Great Is The Power Of Rock’n’Roll sammen med det svenske bandet 48 Crash, for anledningen døpt om til The New Rohdes Rockers. Verken platen eller konsertene ble noen særlig suksess, og Rohde trakk seg tilbake som aktivt utøvende artist igjen.

I 1997 utga han imidlertid et soloalbum hoved­sakelig bestående av egenkomponert materiale, A New Side Of Jan Rohde, som også ble hans siste plateutgivelse. Han fortsatte å opptre under forskjel­lige rockegallaer og nostalgikonserter, men måtte sette et endelig punktum for sin lange artistkarriere da han fikk diagnostisert kreft tidlig på 2000-tallet. Jan Rohde døde 9. oktober 2005 i Stockholm.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.