Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jan Eggum

Velg forbokstav på

Jan Eggum debuterte med brask og bram med platen ''Jan Eggum'' i 1975. 75 av Norges og Sveriges beste musikere deltok. LP-en inneholdt bl.a. «Kjære halvbor» og «De skulle begrave en konge stor».
Jan Eggum debuterte med brask og bram med platen ''Jan Eggum'' i 1975. 75 av Norges og Sveriges beste musikere deltok. LP-en inneholdt bl.a. «Kjære halvbor» og «De skulle begrave en konge stor».


På CD-en ''Dingli bang'' (1997) samarbeidet Eggum med Locomotives. «Du kjenner ikkje meg» ble en publikumsfavoritt.
På CD-en ''Dingli bang'' (1997) samarbeidet Eggum med Locomotives. «Du kjenner ikkje meg» ble en publikumsfavoritt.


Den store kommersielle suksessen for Eggum kom ikke før i 1991 med ''Underveis''. Platen ble nominert til Spellemannpris og inneholdt bl.a. «Per og Lise» og «Ta meg med».
Den store kommersielle suksessen for Eggum kom ikke før i 1991 med ''Underveis''. Platen ble nominert til Spellemannpris og inneholdt bl.a. «Per og Lise» og «Ta meg med».


Visesangeren Jan Eggum har vært en markant skikkelse innen norsk musikkliv siden han debuterte midt på 70-tallet
Visesangeren Jan Eggum har vært en markant skikkelse innen norsk musikkliv siden han debuterte midt på 70-tallet


Eggums gjennombrudd kom med platen ''Heksedans'' (1977), en av fem plater produsert av Trygve Thue fra bergensgruppen Saft, som også backet Egum på platen.
Eggums gjennombrudd kom med platen ''Heksedans'' (1977), en av fem plater produsert av Trygve Thue fra bergensgruppen Saft, som også backet Egum på platen.


«Kor e alle helter hen» fra ''Nesten ikke tilstede'' (1993) er kanskje Jan Eggums største hit.
«Kor e alle helter hen» fra ''Nesten ikke tilstede'' (1993) er kanskje Jan Eggums største hit.


08.12.1951 -


Vokalist, gitarist og komponist, f. 08.12.1951 i Bergen, en viktig og markant skikkelse innen norsk visekunst og populærmusikk siden midten av 70-tallet. Jan Eggum er kjent for å være en munter melankoliker. Han karakteriserer seg selv som en artist som synger enkelt om vanskelige ting – hovedsakelig om spenningen mellom personer i et parforhold.

Musikalsk har han sitt utgangspunkt i visetradisjonen, med klare referanser til jazz og rock. Han har mottatt flere Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av Gitarkameratene. Foreldrene Norvald og Martha var opptatt av musikk og billedkunst. Jan ble tidlig interessert i musikk, og begynte å komponere på familiens elektriske orgel. Han lærte seg å spille gitar og begynte å skrive sanger på engelsk.

I 1970 kjøpte han seg bass og ble medlem av det progressive rockebandet Finkelsen, hvor han komponerte det meste av materialet som ble fremført. Året etter debuterte han som visesanger, og dette ble etterfulgt av visefestivaler og en opptreden på TV. Engelskmannen Brian Hudson inviterte Eggum til London for å gjøre ham til popstjerne. Eggum ble værende i to år, og livnærte seg med de slantene som klientellet i barene ville gi ham. Oppholdet gjorde ham desillusjonert, men han laget også mange av sine mest kjente sanger i denne tiden, bl.a. «En natt forbi» i sin engelske originalutgave «Alone Awake» (senere innspilt av Tor Endresen).

Eggum dro tilbake til Norge i januar 1975 og turnerte med eget materiale. Produsent Johnny Sareussen (kjent fra The Vanguards) så potensialet hos den unge trubaduren. Han tok Eggum med seg til Kristian Lindeman på selskapet CBS, som ble begeistret og ga artisten platekontrakt på fem utgivelser. Debutplaten Jan Eggum ble innspilt høsten 1975 med Sareussen som produsent. En drøss av landets og broderlandets mest erfarne musikere deltok, deriblant Trygve Thue, som ble Eggums faste produsent på de neste fire studioplatene, alle innspilt i Bergen Lydstudio. Sverre Ingstad skrev en morsom artikkel til omslaget på en plate som bl.a. inneholdt «Kjære halvbror» og «De skulle begrave en konge stor». Det vakte stor oppsikt at en ung mann kom med en plate full av dypsindige, reflekterte og til dels ambisiøse sanger.

Platen nådde ørene til Wenche Myhre, som ble så begeistret at hun spurte Eggum om han kunne skrive noen sanger for henne. Det gjorde han; til LPen Wenchei 1976 leverte Eggum mesteparten av materialet, deriblant «En natt forbi», og i tillegg deltok han i orkesteret som ellers besto av medlemmer fra Popol Ace. Wenche Myhre fikk Spellemannprisen for platen.

Samme år ga Eggum ut Trubadur, hvor medlemmer fra Saft dannet grunnstammen av musikere. Platen ble nominert til Spellemannprisen. På denne tiden ga også Eggum ut sin første visebok, Ugress i ditt bed. Den tredje platen, Heksedans fra 1977, ble Jan Eggums gjennombrudd. Her presenterte han «Mor jeg vil tilbake», og albumet ble belønnet med Spellemannprisen. Rockebandet Saft backet ham under navnet Ring, både i studio og på scenen.

Våren 1979 slapp Eggum til med eget program på TV. Samtidig spilte han omsider inn en egen versjon av «En natt forbi», som ble tittelkuttet på hans fjerde album. Kontrakten med CBS ble fullført med konsertplaten En sang fra vest på tampen av 1979. Eggum opptrådte alene med gitaren, og fremførte bl.a. scenefavoritten «Lillebror Per». Platen ble tildelt Spellemannprisen. I denne hektiske perioden skrev også Eggum to kabareter for Nordahl Grieg Teateret i Bergen, den ene i samarbeid med Ove Thue. Han komponerte sangen «Rudi», som Nina Askeland fremførte i Melodi Grand Prixi 1980. Det ble tredjeplass.

CBS sendte ut en samleplate i 1980, og Eggum rakk også å gi ut viseboken Heksedans før det var klart for et nytt album – Alarmen går på nytt selskap, Philips. I 1982 skrev Eggum musikk til deler av den omstridte kirkeforestillingen Dans med oss, Gud. Høsten 1983 kom det en ny forespørsel fra Wenche Myhre. Eggum leverte teksten til «Vi lever», og deltok som gjest på noen av konsertene på Wenches landsomfattende turné i 1984. Eggum skrev også mange av tekstene til Hot Project, et samarbeid mellom Lynni Treekrem og Hans Petter Gundersen (HP Gundersen). Egne plater var det færre av; singlen «En helt ny dag»/«Sommeren nytes best om vinteren» var eneste utgivelse mellom 1982 og 1985.

I 1985 deltok Eggum på støtteplaten Sammen for livet, han laget en sang til TV-serien og platen Gullars, han laget video/musikkserien Ingemar og Korvenfor Halvsju, og skrev kontrakt med det lille, nystartede selskapet SAM. Erik Hillestad var produsent på LPen E.G.G.U.M., hvor artisten ble presentert i et nytt og moderne lydbilde. Et kobbel av bergensmusikere deltok på en LP der bl.a. «Stilig», «Mang slags kjærlighet» og «Tre e en for mye» var med. Gjennom store deler av 80-tallet turnerte han med Gunnar Bjelland som eneste støttespiller, og han var programleder sammen med Harald Gundhus for radioserien Fersk norsk. I 1988 deltok Jan Eggum selv som artist i Melodi Grand Prix med sangen «Deilige drøm». Han endte på sisteplass. Høsten 1988 komponerte han «Utenfor» til inntekt for Landsforeningen mot AIDS. Med på singlen var Sidsel Endresen, Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard og Sigvart Dagsland.

Omtrent samtidig dro han på turné sammen med tre andre trubadurer: Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Halvdan Sivertsen. Turneen ble en eneste lang triumf. Under gruppenavnet Gitarkameratene dominerte de norsk musikkliv i årene 1989–91, og skapte en ny vår for akustiske viser med meningsfylte tekster. Gitarkameratene laget to plater. Den andre av disse, Typisk norsk, ble belønnet med Spellemannprisen. Suksessen og ikke minst betydningen som Gitarkameratene hadde, gjorde sitt til at gruppen ble utnevnt til Årets Spellemann for 1990. De spilte sammen igjen i 2010 og 2012.

Høsten 1989 spilte Eggum inn et knippe av sine mest kjente viser på nytt i delvis nye arrangementer. De elleve innspillingene (pluss «Utenfor») ble gitt ut på albumet Dacapo tidlig i 1990, på den private etiketten Sigma Music. Året etter var det klart for en ny platekontrakt (med Grappa) og hans første album med nye sanger på nesten seks år. Underveis var produsert av Sverre Erik Henriksen og viste en artist som var opptatt av den intime sfæren som finnes i forholdet mellom to mennesker. «Hemmelig», «Då ska eg komme» og «Ta meg med» var sanger som understreket dette. Platen ble nominert til Spellemannprisen. Den tidligere uutgitte innspillingen «10 år (versjon 1)» ble gitt til den lokale samleplaten Markeveien 4, og året ble avrundet med ny visebok; Mellom borger og bohem. I 1992 skrev Eggum musikk og tekster til fjernsynsforestillingen Brev til en datter med Susanne Fuhr. Han deltok også på hyllestalbumet til Åge Aleksandersen med sangen «Gøril», og på Gustav Lorentzens album 1. klasse, hvor han sang Kids-slageren «Forelsket i læreren».

Under Spellemannprisen 1993 lanserte Jan Eggum sin hittil mest kjente sang, «Kor e alle helter hen», som var åpningskuttet på Nesten ikke tilstede – et album som kan regnes blant hans beste utgivelser. Produsent for platen var Bendik Hofseth. Fra juni 1993 og nesten ett år fremover gjennomførte Gitarkameratene en landsomfattende turné. Eggum rakk i denne perioden også å skrive musikk til teaterstykket Beslutningen på Nationaltheatret, samt å holde konserter med sitt gamle backingband Saft på Den Nationale Scene. En 20 år lang platekarriere ble oppsummert på den doble samlingen Mang slags kjærlighet, hvor det også var gjort plass for et tidligere uutgitt kutt; «Laffen».

Eggum leverte tekster til mange av sangene på Silje Nergaards to plater på norsk – Brevet (1995) og Hjemmefra (1996). Tidlig i 1997 kom albumet Dingli bang– en spennende miks av artisten Jan Eggum og backingbandet Locomotives, sydd sammen av produsent Kyrre Fritzner. Selve tittelkuttet var et skjult ekstraspor på CDen, mens «På ?an igjen» ble en ny favoritt (og senere tittel på en av Tande Ps underholdningsserier på NRK1). Eggum dro på turné med rockebandet Unge Frustrerte Menn i ryggen, deretter gjorde han to sceneforestillinger i Bergen. Den ene (Absolutt tilstede) sammen med bl.a. Anne Marit Jacobsen og Marit Voldsæter (fra Kvinner på randen), den andre (R) i kompaniskap med Arne Bendiksen og Per Arne «Piddi» Fjeldstad (fra rockebandet Pompel & The Pilts). Bendiksen døpte trioen for Bollemusikken, og under dette navnet ble seks av sangene fra Rutgitt på CDen Vi vil helst ikkje vite det i 1998.

Produsent for albumet Deilig (1999; Spellemannpris) var Bugge Wesseltoft, og arrangementene bar preg av mer utstrakt bruk av blåsere enn på tidligere Eggum-plater. Sangen «Deilig» ble opprinnelig skrevet av Eggum i England tidlig på 70-tallet. Andre sanger som utmerket seg, var «På TV» – som avslørte en artist med mye selvironi – og «Uten røtter» – en krass kommentar til hvordan den norske musikkbransjen og norske journalister helt ukritisk dyrker alt som lukter anglo-amerikansk. I desember 1999 kom Eggum på tredjeplass i konkurransen Tusenårslåta, arrangert av NRK og VG, med sangen «De neste tusen år (1999)». Han deltok også på hyllestplaten til DumDum Boys med sin versjon av «Slave».

Høsten 2000 ga Blåmann Forlag ut boken Nesten den samme med mer enn 50 tekster fra Eggums samlede produksjon, illustrert av Arne Nøst. Våren 2001 var Jan Eggum fast musikalsk følgesvenn for Rune Larsen i TV-serien Absolutt norsk på NRK1. «Kor e alle helter hen» ble den naturlige åpningsmelodien i de elleve programmene. I slutten av juni var det klart for en ny samleplate, Ekte Eggum, med 16 kutt hvorav fem var nyinnspillinger. Produsent for de nye innspillingene var Geir Luedy (fra Chocolate Overdose). Det ble nye runder med Absolutt norsk i 2002 og 2003.

Eggum feiret sin 50-årsdag med en landsomfattende turné i november 2001. Musikerne på denne turneen – Bjørn Kjellemyr (bass), Jan Gunnar Hoff (keyboards), Audun Kleive (trommer) og Morten Færestrand (gitar) – utgjorde bandet på hans neste album, President, innspilt tidlig i 2002 med Geir Luedy og Mats Grønner (fra Aftenlandet) som produsenter og Ephemera som gjester. Parallelt med denne platen samarbeidet Eggum med Erlend Loe og Marit Moum Aune om musikalen Antons villfaring. Eggum leverte alle sangene til musikalen, som hadde premiere på Det Norske Teatret 20. april 2002. Blant skuespillerne var Bjarte Hjelmeland, Svein Erik Brodal og Iren Reppen. Sangene ble utgitt på CD, hvor det var skuespillerne som fremførte dem. Eggum gjorde egne versjoner av tre av sangene fra musikalen på President.

I 2003 var det klart for en forestilling med samboerparet Jan Eggum og Kaia Huuse. Forestillingen fikk den lett ironiske tittelen Mann av huse. Året etter samarbeidet han med kammerkoret Blåtur fra Møre og Romsdal på platen Alle gjør det (Kirkelig Kulturverksted), hvor han komponerte alt materialet. Han var opphavsmann til og medredaktør av første utgave av Norsk Pop & Rockleksikon – populærmusikk i hundre år, som kom i 2005. Samme år ble han tildelt Norsk Artistforbunds ærespris.

Høsten 2005 var det premiere på Den Nationale Scenes dramatisering av Eggums viser, På an igjen. Samlingen 30/30 inneholder én sang fra hvert år i Eggums karriere, 1975–2005. Hjerteknuser (2007) var produsert av HP Gundersen, inkluderte duetter med Karin Park og Bjørn Eidsvåg, og ble nominert til Spellemannprisen. Albumet nådde Topp 20 på VG-lista, i likhet med alle Eggums soloplater siden 1990.

Eggum markerte sitt 60. leveår med å gi ut 60 nye låter fordelt på tre dobbeltalbum i 2011, alle med tittelen Kjærlighet & ærlighet. Det første kom i mars, har fengende låter (inkludert radiosinglen «Kompiser») og ble produsert av Arvid Wam Solvang. Nummer 2 (fra august) har mer tilbakelente sanger, akkompagnert av bl.a. Knut Reiersrud, Nils Petter Molvær og Bugge Wesseltoft. I desember 2011 kom de 20 siste sangene. De var innspilt live på små og store scener over hele landet, sammen med både mindre band og et symfoniorkester. Jan Eggum ble tildelt Spellemannprisens hederspris for 2011.

2012 ble også et travelt år: Han medvirket i TVserien Hver gang vi møtes, på våren turnerte han med Halvdan Sivertsen og på høsten spilte han med Gitarkameratene på Dizzie Showteater. Jan Eggum har for øvrig gitt ut to sangbøker: Som eg e (2009) og Kjærlighet & ærlighet 1–2–3 (2011).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.