Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jan Borseths

Velg forbokstav på

Danseorkesteret Jan Borseths har spilt på omlag 3000 dansefester. ''Stå på!'' kom i 1979.
Danseorkesteret Jan Borseths har spilt på omlag 3000 dansefester. ''Stå på!'' kom i 1979.

05.04.1947 -

DDanseorkester, startet i 1974 i Selbu, ledet av Jan Borseth (trekkspill, vokal) f. 05.04.1947 i Selbu. Borseth begynte å spille til dans sommeren 1962, og har så langt i karrieren opptrådt på mer enn 3000 dansefester.

Han er sønn av spellemannen Arne Borseth, og ble nominert til Spellemannprisen for Foill fræs (1996). I sin tidlige platekarriere konsentrerte Borseth seg om gammeldans og folkemusikk. Jan Borseths gammeldansorkester debuterte på plate i 1975. Thore Skogman var en av mange veteraner som ble begeistret for orkesteret, og han komponerte en rekke sanger sammen med Borseth.

På 80-tallet laget de dessuten to LPer sammen. Orkesteret fikk også utgitt en LP i USA i regi av Sons of Norway. Navnet på gruppen ble forkortet til Jan Borseths orkester i 1983, og gruppens repertoar utvidet seg gradvis til å inkludere også moderne swing og lettere popmelodier. Selv kalte de det «blainna-dans» eller «swinglender».

Fra tidlig på 90-tallet har orkesteret gått under det enkle navnet Jan Borseths. Orkesteret er kjent for sitt brede repertoar, som spenner fra gammeldans til gammelpop og trønderrock. De har også vært i finalen for Årets danseband i NRK. Ved siden av sin aktive karriere som spellemann, har Borseth siden 18-årsalderen hatt som livsmotto å arbeide med de svakeste av de svake i samfunnet. Han er leder for et kommunalt arbeidssenter for psykisk utviklingshemmede i Trondheim. I 2005 lanserte han solosinglen «Klagesang te minister?n», og i 2007 soloalbumet Trekkspælle mitt.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.