Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jack Berntsen

Velg forbokstav på

14.10.1940 -


Slagord og klistremerker fra turneer i Nord-Norge sloss om plassen på Jack Berntsens gitarkasse, fra platen'' I ly av Lofotveggen'' (1984)
Slagord og klistremerker fra turneer i Nord-Norge sloss om plassen på Jack Berntsens gitarkasse, fra platen'' I ly av Lofotveggen'' (1984)


«Bygdevise» (mer kjent som «Kor e hammaren Edvard») kom i 1974, og ble Nord-Norges kampsang på det radikale 70-tallet
«Bygdevise» (mer kjent som «Kor e hammaren Edvard») kom i 1974, og ble Nord-Norges kampsang på det radikale 70-tallet


Joakim Jan Aril Berntsen, visesanger og komponist, 14.10.1940–5.10.2010. Født i Kjøpsvik, oppvokst på Hamarøy, men siden 1968 bosatt i Svolvær. Debuterte til dans som 14-åring. Startet viseklubben Lovisa i Svolvær i 1968, og var initiativtakeren bak Tråilltampen Visefestival, som første gang ble arrangert i 1973 og siden 1979 har hett Troilltampen.

Jack Bertnsen ble landskjent i 1974 da han sammen med visegruppen Kystfolket ga ut singlen «50-milsvise»/«Kor e’ hammaren Edvard» på plateselskapet MAI. A-siden var en skarp kommentar til EF-debatten, mens B-siden (med tekst av Jann-Arill Skogholt) øyeblikkelig fikk status som den definitive sangen om avfolkingen av Nord-Norge som følge av arbeidsledighet og nedleggelser. Berntsen fikk tidsskriftet Dag og Tids pris Sølvharpa i 1975, og året etter medvirket han på visesamlingen Med hammar og høtt –, og ga ut den første av flere visebøker.

Sommeren 1978 ble endelig Jack Berntsens første LP spilt inn. Det e håp i hænganes snøre inneholdt en variert meny med 16 viser, mange med et klart politisk budskap. Berntsen hadde også med seg to gjester; Dag Kajander sang sin egen vise «Fremtida e vårres», mens Elisabeth Skaar Olsen sang Berntsens tonesetting av Lars Bergs dikt «Der ligg ei stø».

Den neste platen, Ongan i Lofoten (1982), ble laget i samarbeid med Cirani orkester, og inneholdt tolv sanger for og om barn. Musikken bar nå preg av Jack Berntsens fortid som dansemusiker, og dette preget ble ytterligere forsterket på albumet I ly av Lofotveggen fra 1984. I tillegg til egenkomponert materiale, benyttet Berntsen seg av tekster fra Petter Dass’ penn – «Den nordlandske torsk» og «En smuk Aftensang».

Hakk i hæl med I ly av Lofotveggen laget Berntsen en rekke nye sanger for barn som i 1986 ble gitt ut på platen Lille Bolla Bølla og andre boller. Samme år ga han ut singlen «Bussjåfør»/«Svolværgeita» – en hyllest til dagliglivet og naturen i Lofoten.

En populær og variert karriere ble oppsummert på en samleplate i 1999. Berntsen har ofte hatt et snev av selvironi på platene sine. Dette kom kanskje best frem i 1986 på singlen «Badestrandsballade for korpulente». Baksiden på denne platen bar tittelen «Moltebærvisa». Berntsen mottok Nordland fylkes kulturpris i 1981, Elias Blix-prisen i 1982 og Prøysenprisen i 1985. Han ga også ut fem visebøker.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.