Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jaa9 & OnklP

Velg forbokstav på

Jaa9 & OnklP debuterte på egen hånd med ''Bondegrammatikk – The Mixtape'' (2003)
Jaa9 & OnklP debuterte på egen hånd med ''Bondegrammatikk – The Mixtape'' (2003)


Norskspråklige rappere fra Lillehammer. Johnny Engdal Silseth og Pål Tøien skapte seg et navn som del av hiphop-kollektivet Dirty Oppland via en mengde låter lagt ut på Internett, samt gjesteopptredener på samleplater og mixtapes. Gjestevers på Tungtvanns Påfyll EP (2002) var en døråpner, og førte til at flere fikk ørene opp for duoens særegne humor, frekkhet, unike flyt og kreative ordlek.

Sommeren 2003 slapp de Bondegrammatikk – The Mixtape – en såkalt mixtape med egne låter og versjoner av utenlandske hits. Dette ble den første mixtapen solgt i etablerte platekjeder, og skapte store forventninger til duoen. De sanket inn prisen for beste mixtape på Norwegian Hip Hop Awards i 2004, mens platen i tillegg ble nominert som beste hiphop-album på Alarmprisen 2004.

Gutta takket nei til tilbud fra multinasjonale Sony og EMI til fordel for C+C Records, og høsten 2004 slapp de debutalbumet Sjåre brymæ, som bl.a. rommet hitene «Kjendisparty» – en låt basert på Dag Spantells Norsktoppen-hit fra 1973 – og «Stank Ass Hoe pt. 2» med Rune Rudberg. Det ble nominert til Spellemannprisen.

Duoen samarbeidet med Jørg-1 fra Tungtvann på EPen Skills Misse Baren (2005). I 2005 kom OnklP med soloalbumet Det kunne vært deg på Pass It Records. Det røk ut av VGlista etter én uke på 26. plass. Duoen gjenopptok etter hvert samarbeidet, og i 2008 ga de selv ut Bondedramatikk – en gateplate og skrev kontrakt med Sony Music. Den kritikerroste singlen «Glir forbi» solgte til gullplate i 2009, men albumet Sellout! nådde ikke høyere enn 21. plass.

Duoen utga i 2011 (med to måneders mellomrom) to minialbum med titler som hyller den norske kultfilmen Lasse & Geir (1976). Det første av dem, Lasse, ga dem en hit med «Partysvenske», som harselerte med festglade svensker som jobber i Oslo. Men igjen var albumsalget skuffende. Høsten 2012 framførte duoen «Karius og Baktus» på Vi har den ære – en hyllest til Thorbjørn Egner. I TV-serien og på albumet Cover Me (2012) sang Jaa9 Ketil Stokkans «Evig ung».
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.